Conform celor spuse de către ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, aplicarea măsurilor active acordate de Guvern în sprijinul angajaţilor şi angajatorilor din zonă va fi urmărită cu atenție.
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale a arătat că se va implica în continuare în modernizarea instituţiilor publice hunedorene cu impact social important.
„Funcţionarii publici din aceste agenţii sau direcţii judeţene trebuie să fie în slujba celor care au nevoie de serviciile lor. Situaţia din judeţul Hunedoara este foarte importantă pentru Guvern, mai ales pentru că aici avem foarte mulţi pensionari, mai ales din minerit şi siderurgie. Voi fi atentă în continuare şi voi urmări aplicarea măsurilor active acordate de Guvernul României, în ceea ce priveşte sprijinul angajatorilor şi angajaţilor din judeţul Hunedoara”, a transmis Violeta Alexandru, citată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului.
Situaţia generală din punct de vedere social a judeţului
În cadrul întâlnirii pe care a avut-o la sediul Prefecturii Hunedoara, prefectul Vasilică Potecă i-a prezentat ministrului Muncii atât situaţia generală din punct de vedere social a judeţului, cât şi problemele punctuale ale pensionarilor hunedoreni.
„S-a discutat despre activitatea instituţiilor din judeţul Hunedoara ale ministerului şi despre măsurile care se pot lua pentru ca relaţiile cu publicul să fie îmbunătăţite şi pentru creşterea eficienţei modului de lucru al angajaţilor ministerului. Vasilică Potecă a solicitat sprijinul ministerului în acţiunile instituţiilor hunedorene ale statului pentru rezolvarea problemelor sociale”, este transmis în comunicatul Prefecturii Hunedoara.
Violeta Alexandru caută soluţii pentru diminuarea numărului şomerilor
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, este nemulţumită de faptul că numărul şomerilor din România care nu scade de ani de zile, în pofida ofertelor de muncă făcute de angajatori.
Într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare, ministrul vorbeşte despre discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţii mediului de afaceri la Slobozia, dar şi despre posibile soluţii la problema şomerilor, cum ar fi posibilitatea de a permite participarea la cursuri de formare pentru cei cu doar 4 clase, pentru mai multe calificări.
„Astăzi la Slobozia. 5000 beneficiari de șomaj tehnic, 20 milioane lei. 2000 dintre ei beneficiari ai măsurii de susținere a 41,5% din salariul angajatului. Problema rămâne numărul șomerilor (4300 la zi) care nu scade de ani de zile. În pofida ofertelor de muncă; multe-puține dar sunt. Mă tot gândesc la soluții, printre altele și la posibilitatea de a permite participarea la cursuri de formare pentru cei cu doar 4 clase, pentru mai multe calificări (sunt foarte puține standarde ocupaționale pentru cei cu 4 clase: îngrijitor spații verzi, operator deratizare, ajutor bucătar, agent de curățenie). Să le creștem și acestor oameni șansele de a-și găsi un loc de muncă. Pentru că acesta este obiectivul meu, oamenii să muncească în România.
Mediul de afaceri reclamă nevoia de sprijin în contextul secetei, dat fiind specificul agricol al zonei. Sunt cereri pe care le voi transmite și colegilor mei de la ministerele de resort. Perioada noiembrie-martie este cea mai dificilă în agricultură iar anul acesta cu atât mai mult.
La Casa de Pensii, din păcate, persistă ghișeul la care pensionarul așteaptă aplecat. Așa e natura clădirii/construcției care nu permite un spațiu cu mese și scaune, mi s-a spus. Nu voi renunța la acest proiect – foarte apreciat când pensionarii intră în casele de pensii din București. Întârzieri în soluționarea dosarelor nu sunt. Urmăresc în fiecare casă de pensii; vreau să ajungem la zero întârzieri peste tot. Am preluat o serie de probleme privind soluționarea pensiilor comunitare în legătură cu Portugalia. Nu sunt multe dar nu mă implic funcție de număr. Voi intra în contact cu autoritățile responsabile de acolo”, a scris Violeta Alexandru pe contul său de Facebook.
Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea