Violeta Alexandru vești importante pentru români: Măsuri pentru cei care nu au soluție

violeta alexandru

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea

Ministrul Muncii a făcut un anunț neașteptat pe Facebook care va bucura milioane de români. Ea a vorbit de o serie de măsuri care vizează reducerea programului de lucru dar și de acordarea unor sume către anumite categorii de lucrători.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a făcut un anunț care vizează milioane de români. Este vorba despre cei care s-au aflat în șomaj tehnic, de zilieri, de lucrătorii sezionieri dar nu numai.

„De 6 luni, prin ANOFM și ANPIS, suntem aproape de angajați și de angajatori prin mai multe măsuri de sprijin. Au fost și sunt în continuare multe nevoi. Le-am înțeles și am venit cu măsuri de sprijin pe care nu doar că le-am reglementat dar, ceea ce a fost o adevărată provocare, le-am și pus în practică. Mă uit la ANOFM, instituție care făcea plăți pentru cel mult 100,000 de șomeri indemnizați și care, dintr-o dată, s-a văzut în situația de a face plăți de miliarde de euro pentru peste 1 milion de angajați. Nu e puțin lucru! Mulțumesc celor care au făcut cu adevărat o treabă foarte bună.

Odată cu ridicarea ultimelor măsuri de restricție, șomajul tehnic rămâne numai în domeniile restricționate (cluburi, discoteci și baruri în interiorul clădirilor, piscine în interior, etc.). Măsura privind acoperirea a 41.5% din costul salarial pentru fiecare salariat aflat anterior în Șomaj Tehnic și-a atins scopul așa că, din septembrie, vom gestiona un nou pachet de măsuri de sprijin. Angajatorii vor putea reduce, cu informarea prealabilă a angajatului, timpul de muncă al salariaților, cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul de muncă. Statul va acoperi 75% din diferența dintre salariul inițial și salariul de după reducerea programului de lucru. Suma se plătește de către angajator și se decontează apoi la AJOFM. Măsura se aplică până la 31 decembrie 2020. O altă măsură este cea menită să susțină activitatea lucrătorilor sezonieri (având CIM pe perioadă determinată de maxim 3 luni), prin suportarea de către stat a 41,5% din salariul aferent contractului, timp de 3 luni. Angajatorii plătesc și apoi decontează la AJOFM. Și zilierii primesc sprijin prin acoperirea a 35% din remunerația cuvenită zilei de muncă, pentru o perioadă de 3 luni. Beneficiarii de lucrări plătesc și decontează apoi la AJPIS. Nu în ultimul rând, angajații care au lucrat în telemuncă, în perioada stării de urgență, pentru cel puțin 15 zile lucrătoare, pot beneficia de un sprijin de 2500 de lei pentru achiziționarea de pachete de bunuri și servicii tehnologice.

Țin să apreciez toți angajatorii care, deși se calificau, au decis, până la urmă, să nu apeleze la măsurile de sprijin din fonduri publice pentru că au înțeles că, resursele fiind limitate, ele trebuie să ajute pe cei care nu au soluție. Resursele publice înseamnă – să nu uităm nicio clipă! – ceea ce se colectează la bugetul public din taxele și impozitele celor care muncesc. De acolo vin resursele! Respectul meu pentru toți oamenii care muncesc! România mea înseamnă respect pentru muncă și solidaritate reală!”, a anunțat ministrul.

FOTO: INQUAM/Octav Ganea