Viorel Cataramă a primit o lovitură de proporții după ce l-a dat în judecată pe Alexandru Cumpănaşu pe motiv că în campania pentru alegerile prezidenţiale din 2019, acesta l-ar fi numit securist. Judecătorii au luat o decizie șoc pentru omul de afaceri.
Viorel Cataramă este în culmea disperării după ce a pierdut în prima instanţă procesul intentat lui Alexandru Cumpănaşu. Supărarea omului de afaceri are legătură cu un mesaj de pe Facebook al lui Cumpănașu în care acesta din urmă l-a făcut securist, conform Ziare.com.
Imediat, Cataramă a pornit proces și a cerut daune morale în valoare de 100.000 de lei, precum şi „obligarea pârâtului ca, de 3 ori, în 3 zile consecutive, să publice pe pagina sa de Facebook clipuri video prin care să aducă la cunoştinţa publicului hotărârea ce urmează să fie pronuntaţă în cauză”.
Cataramă și-a susținut cauza explicând că, în calitatea sa de candidat la alegerile prezidenţiale, CNSAS i-a eliberat o adeverinţă din care reiese că nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii, în sensul legii.
De parte cealaltă a baricadei, Alexandru Cumpănaşu a susţinut în timpul procesului că acuzaţiile reclamantului sunt „simple speculaţii”. El a amintit că „încă din anul 2017 apăruse în presa scrisă, cât şi în anul 2019 articole cu un conţinut similar, aducându-se la cunostinţa publicului că reclamantul este un fost colaborator al organelor Securităţii, că sintagma „securist” este definită în DEX ca o persoană care executa ordinele Securităţii, angajat sau nu, şi că aceasta se transpune identic peste activitatea desfăşurată de reclamant anterior anului 1989, dezvăluind un aspect care nu poate fi asimilat cu o atingere adusă demnităţii sale”.
Judecătoria Sector 4 a respins cererea de chemare în judecată formulată de Cataramă. Conform instanței, „legiuitorul a înteles să stabilească limite foarte largi de manifestare a libertăţii de exprimare, prin instituirea inviolabilităţii sale, cu rezerva totuşi că prin aceasta nu se poate aduce atingere demnităţii, onoarei, vieţii private sau dreptului la propria imagine”. Magistraţii au aopreciat că Alexandru Cumpănaşu nu a adus în discuție detalii din viaţa privată a lui Cataramă, ci la legăturile avute de acesta cu fostele structuri ale statului comunist. În final, instanţa a susținut că Viorel Cataramă poate fi numit „securist”.