Datoria initiala, contractata i 1997-1998, era de 375.851,04 USD si 119.936,22 DM, reprezentind contravaloarea mobilierului, placilor ceramice, pinzeturilor, pielii etc. cumparate de Elvila International de la partenerul grec de afaceri Link. Pentru ca patronul Elvilei International nu si-a onorat contractul, furnizorul a initiat doua actiuni i instanta: una pe teritoriul Greciei, cerind plata datoriilor scadente si a dobinzii aferente, cealalta pe teritoriul Rominiei, reclamind reorganizarea ju
Datoria initiala, contractata i 1997-1998, era de 375.851,04 USD si 119.936,22 DM, reprezentind contravaloarea mobilierului, placilor ceramice, pinzeturilor, pielii etc. cumparate de Elvila International de la partenerul grec de afaceri Link. Pentru ca patronul Elvilei International nu si-a onorat contractul, furnizorul a initiat doua actiuni i instanta: una pe teritoriul Greciei, cerind plata datoriilor scadente si a dobinzii aferente, cealalta pe teritoriul Rominiei, reclamind reorganizarea judiciara si falimentul debitorului. Viorel Catarama a replicat i trei pasi.
Primul: convocarea comisei de cenzori care, la cererea conducerii Elvilei, a itocmit un raport de natura sa netezeasca fata destul de sifonata a debitorului. Mai precis, concluzia cenzorilor este ca Elvila International nu are datorii scadente catre Link. Al doilea pas: invocarea girului fiscului romin, pentru un plus de greutate dat raportului. Cu toate ca Garda Financiara nu are competente i ceea ce priveste un contract comercial icheiat itre doua companii private, controlul efectuat la Elvila International ajunge la acelasi rezultat. Grecii nu au de icasat nimic. Al treilea pas: contestarea i instanta a temeiniciei cererii de declansare a falimentului.
Povestea de mai sus este mai veche de un an de zile. in pofida schemelor de contracarare a pretentiilor creditorului, Viorel Catarama a fost obligat, zilele trecute, printr-o hotarire a Curtii Supreme de Justitie, sa-si respecte angajamentele ce rezulta din contractul cu partenerul grec.
„Nu avem datorii fata de Link, iar chestiunea va fi transata i justitie, printr-o procedura extraordinara”, ne-a declarat Viorel Catarama. Patronului Elvilei International i se pare disproportionata vilva pe care o fac creditorii si le reproseaza acestora faptul ca firma sa nu a fost citata i fata instantei de la Salonic, unde a fost judecat procesul.
Grecii l-au judecat pe Catarama
Documentele aflate la dosar atesta isa contrariul. Citatia si cererea de chemare i judecata i-au fost comunicate prin executor judecatoresc. Cu toate acestea, Elvila International nu a fost reprezentata i fata instantei grecesti si nici nu a recurs la vreo cale de aparare. in lipsa debitorului, judecatorul a hotarit ca Link are de icasat bani de la firma lui Viorel Catarama, acestuia comunicindu-i-se i termen decizia tribunalului. Cu toate ca neaga existenta oricarei datorii fata de Link, omul de afaceri romin nu si-a trimis avocatii sa-l reprezinte i proces. Decizia tribunalului din Salonic, prin care Elvila International are de platit datoria plus dobinda a ramas definitiva. Ulterior a fost recunoscuta si de instantele rominesti, fiind icuviintata executarea ei pe teritoriul national.
Conform socotelilor creditorului, datoria a mai crescut, ajungind la circa 700.000 USD. in moneda nationala iseamna aproximativ 19 miliarde de lei.
Recuperarea banilor nu este floare la ureche. Conform mentiunilor transmise de Oficiul National al Registrului Comertului, imediat ce Link a dat i judecata Elvila International, a avut loc o miscare interesanta de trupe i ograda lui Viorel Catarama. Elvila International a devenit actionara majoritara la Elvila SA. Capitalul subscris si varsat integral a fost de 115.421.243.175 lei, din care 115.417.874.425 lei aport i natura, reprezentind drepturile de proprietate asupra bunurilor mobile si imobile ale Elvila International. Cota detinuta i Elvila SA de Elvila International era, i decembrie 1998, de 99,9971%. Deci, ceea ce se putea recupera la acel moment de la Elvila International erau actiuni Elvila. Jongleriile nu s-au oprit aici. Cea mai recenta mentiune pe numele firmei Elvila (18 decembrie 2000) arata ca aceasta a iesit din Elvila International. Are i schimb participatii la Carpatina, producator de ape minerale, si Pamex, fabrica de mobila. Anul trecut, Pamex se confrunta cu o situatie financiara deloc stralucita. Raportindu-ne la aceasta ultima mentiune, grecii ar putea capata, i contul datoriei, actiuni Pamex si Carpatina. Nu mare lucru. Sau ar putea cere falimentul Elvilei International. intrebarea este: face Elvila International 20 de miliarde de lei?