La începutul lunii, Viorel Păunescu şi-a vândut o parte din acţiunile deţinute la hotelul Intercontinental din Capitală, după ce anul trecut a vândut Rex din Mamaia şi Teleferic din Poiana Braşov. Complexul Lido se învârte în jocul retrocedărilor. Să fie semnele retragerii lui Păunescu din turism? Omul de afaceri susţine că va continua investiţiile în acest domeniu, dar planurile sale sunt neconvingătoare.
În 1969, Viorel Păunescu făcea primii bani pe litoral, la Mamaia, ca angajat sezonier, iar fraţii săi lucrau, unul ca ziarist, iar celălalt, în comerţul exterior. După aproape cincizeci de ani, averea familiei Păunescu a ajuns la circa 900 de milioane de dolari, conform Top 300 Capital. Viorel Păunescu a rămas în tot acest timp implicat în industria HoReCa. În ultima vreme însă, acesta pare că s-a decis să iasă din afacerile din turism. A vândut anul trecut Rex din Mamaia, după ce îl cumpărase în urmă cu nouă ani, şi Teleferic din Poiana Braşov pentru zece, respectiv cinci milioane de euro. Recent, şi-a diminuat participarea la hotelul Intercontinental cu 5% şi a mai rămas cu aproape opt procente. Se judecă de şapte ani pentru dreptul de proprietate asupra complexului Lido din Capitală, iar justiţia părea să încline către foştii proprietari, care cer retrocedarea acestuia.
Dar Viorel Păunescu spune că nu vrea să renunţe la afaceri. „La Intercontinental am vândut. Ei, şi? Poate nu mai particip direct, dar nu mă retrag din această afacere“, susţine el. Planurile lui Viorel Păunescu pentru viitorul apropiat includ, printre altele, investiţii în hoteluri de patru şi cinci stele în Bucureşti, dar şi în Buftea, Mamaia şi Vama Veche, iar proiectele vor fi derulate, în general, de la zero, cu excepţia proiectelor de restaurare. Primul astfel de proiect se va desfăşura în Buftea. „Banii vor veni din resurse proprii sau credite. Pentru proiectul din Buftea, care va fi o acţiune de restaurare, suntem şase asociaţi implicaţi“, afirmă el. Ar dori să ridice un hotel „high-tech“, după modelul Domina din Lubliana, potrivit pentru turismul de business. Dacă luăm în considerare că în România hotelurile care se adresează acestui segment au o rată de ocupare a camerelor de până la 80% în timpul săptămânii, o astfel de investiţie se justifică.
Uite Lido, nu e Lido
Când vine însă vorba de bani, Păunescu devine „enigmatic“ şi ezită să spună la cât a evaluat fondurile necesare fiecărui proiect. Este rezervat când vine vorba de planurile de viitor, dar sigur că va rămâne cu hotelul Lido, pentru care încă mai are de aşteptat pentru definitivarea procesului de retrocedare.
De peste şapte ani de zile, Viorel Păunescu se luptă cu urmaşii doctorului Constantin Angelescu, primul ambasador al României la Washington. Acesta a deţinut complexul Lido la începutul secolului trecut, iar urmaşii săi l-ar vrea retrocedat. Dar şi Păuneştii afirmă că sunt proprietarii de drept ai hotelului. Instanţa urmează să dea o soluţie definitivă în toamnă.
„Lido stă-n picioare. Nu va fi retrocedat“, se arată încrezător Păunescu. Hotelul a fost cumpărat de la Stat de către Compania Hotelieră Intercontinental în 1993. Omul de afaceri susţine că a dat echivalentul a circa 12 milioane de euro, iar investiţiile totale în complexul Lido sunt de aproximativ 30 de milioane de euro.
La începutul lunii iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că Statul, de la care SC Lido SA a cumpărat complexul hotelier, nu a avut titlu de proprietate.
În urmă cu un an şi jumătate, familia Angelescu a fost dispusă la o înţelegere cu Păuneştii. „Familia Păunescu vroia să preia 90% din hotel, restul de 10% să îl deţinem noi. Eram tentată să accept, dar avocaţii mei au spus că promisiunile făcute nu aveau acoperire“, explică pentru Capital, Ioana Angelescu. Între timp, aceaşi Curte de Casaţie a amânat sentinţa în acest caz până în toamnă. Viorel Păunescu plusează. „Nu vând Lido niciodată. Nu renunţ, fac turism din ‘69 şi voi face întotdeauna“, încheie acesta.
Afacerile familiei Păunescu în turism
LIDO Familia Păunescu a cumpărat complexul hotelier Lido de la Stat, în 1993. Începând din 2000, hotelul face obiectul unui proces de retrocedare. Potrivit afirmaţiilor proprii, Viorel Păunescu ar fi investit 30 de milioane de euro la Lido, din care 12 milioane a fost preţul de achiziţie. Potrivit unui raport de audit PricewaterhouseCoopers invocat de pretendenţi, investiţiile ulterioare achiziţionării se ridică la numai 2,4 milioane.
INTERCONTINENTAL La începutul lunii iunie, Viorel Păunescu a vândut 4,82% din capitalul pe care îl deţinea la acest hotel pentru suma de 3,3 milioane de euro. Încă mai deţine 7,62% din acţiuni. Compania Hotelieră Intercontinental este deţinută de Lido SA, şi RHIC Holding, cu sediul în Luxemburg. Acestea deţin 61% din totalul acţiunilor, restul fiind în posesia unor persoane fizice şi juridice. Anul trecut s-au investit peste zece milioane de euro în modernizarea Intercontinental.
REX MAMAIA Păunescu a preluat hotelul de pe litoral în anul 1997, iar anul trecut, când acesta era cotat cu cinci stele, a fost vândut pentru suma de zece milioane de euro lui Carmen Adamescu.
TELEFERIC Unitatea hotelieră din Poiana Braşov a fost vândută de către Viorel Păunescu în 2006, pentru suma de cinci milioane de euro.