În primul rând, liderul forțelor armate norvegiene, Eirik Kristoffersen, a vorbit despre gradul de pregătire din NATO și Rusia, dar și frustrarea creată la Kremlin de neîndeplinirea obiectivelor din Ucraina.
Pregătește-te de război și va fi pace
„Cine este mai bine înarmat în acest moment? NATO sau Rusia? (…) Timpul de care dispunem se scurge. Există acum o fereastră care ar putea dura între unul și trei ani, pentru a investi și mai mult într-o apărare sigură”, a declarat Eirik Kristoffersen pentru Dagbladet.
Declarația a fost comentată de Virgil Bălăceanu, fostul reprezentant al României la comandamentul general al NATO. În opinia lui, dincolo de amenințările care vin din est, strategia Alianței este pe deplin justificată.
Potrivit specialistului, eforturile țărilor membre sugerează că pregătirea este necesară pentru pace. Mai precis, Rusia va fi descurajată dacă Alianța este mai bine înzestrată, spune el.
Totodată, orice vulnerabilitate și fiecare reducere a bugetelor alocate armamentului ar putea reprezenta o vulnerabilitate.
„Eforturile speciale ale țărilor membre NATO sugerează altceva, și anume ideea „pregătește-te de război și va fi pace!”. Cu cât ești mai bine înzestrat pentru o confruntare armată, cu atât mai mult reprezinți un element de descurajare pentru Federația Rusă. Orice vulnerabilitate și fiecare reducere a bugetelor alocate armamentului, fiecare lipsă de pregătire în domeniul dislocabilității, toate acestea pot reprezenta anumite vulnerabilități”, a declarat Virgil Bălăceanu pentru Fanatik.
Generalul în rezervă a venit cu asigurări
Acesta a spus și că ar fi eronat să pornim de la ideea că niciodată nu va exista un conflict între NATO și Federația Rusă. Totuși, generalul în rezervă a venit și cu asigurări. În opinia lui, un conflict „nu se va întâmpla în perioada imediat următoare”.
„Părerea mea este că nu se va întâmpla așa ceva în perioada imediat următoare”, a subliniat acesta.
Virgil Bălăceanu a subliniat apoi că „nu te poți pregăti pentru un conflict generalizat peste noapte”. Mai precis, sunt necesari ani buni pentru ca o industrie de apărare să ajungă la calibrul unei industrii de război.
„Sporirea efectivelor, înzestrarea armatei, modernizarea tehnologiei militare, pregătirea psihicului colectiv și a măsurilor de protecție civilă, prelungirea sau găsirea unor forme alternative la serviciul militar necesită ani mulți…”, a spus generalul în rezervă.
În opinia lui, Europa trebuie să se întărească din punct de vedere militar, pentru a reprezenta o forță, alături de ceea ce reprezintă capacitatea și forța nucleară a NATO.
„Este obligatoriu ca Alianța Nord-Atlantică să dețină o forță convențională și o pregătire la nivel societal care să demonstreze Federației Ruse că un război cu NATO i-ar fi defavorabil, inclusiv în perioada următoare”, a spus Virgil Bălăceanu pentru sursa menționată.
Specialistul a completat prin a spune că „posibilul adversar evită sau chiar renunță să atace” cu cât ești „mai puternic și mai bine înarmat”, deoarece „nu are garanția victoriei”.