Vicepreședintele liberal al Senatului, Virgil Guran, consideră că CEDO s-a grăbit cu decizia legată de recunoașterea familiilor LGBT din România. Liberalul punctează că fiecare stat are specificul său, iar românii sunt puțin mai conservatori.
CEDO s-a pripit privind recunoașterea familiilor LGBT din România
CEDO „s-a pripit” când a respins contestaţia ţării noastre la Decizia privind protecţia şi recunoaşterea legală a familiilor LGBT din România, a declarat miercuri vicepreşedintele liberal al Senatului, Virgil Guran. El a subliniat că fiecare stat are specificul său. Cu toate acestea, deciziile sunt obligatorii pentru statele membre UE, a mai punctat Guran.
„Ştim că deciziile CEDO sunt obligatorii pentru statele membre. Eu cred că şi CEDO s-a pripit puţin. Cred că fiecare stat are specificul lui din punct de vedere religios, conceptual, al tradiţiilor. Cred că s-a pripit CEDO puţin acum şi ar trebui să ţină cont, în general, de aceste lucruri.
O să discutăm aceste lucruri în Parlament şi o să vedem ce este de făcut. (…) Eu cred că majoritatea parlamentarilor nu vede cu ochii buni căsătoria între persoane de acelaşi sex. Fiecare face ceea ce doreşte, dar, cred eu, că trebuie să ţinem cont şi de tradiţia poporului nostru şi de ceea ce ne-au învăţat străbunii. (…) Oricum este o situaţie destul de delicată”, a susţinut Guran, la Senat.
Fiecare stat are specificul său și românii sunt mai conservatori
În ceea ce privește o posibilă armonizare a legislaţiei naţionale cu cea a UE printr-un act normativ în domeniu până la următoarele alegeri, Guran a declarat că, personal, nu crede în acest lucru.
„O părere personală? Nu! Dar este părerea mea! Asta vom hotărî în forurile de conducere, la un moment dat, dar, cred eu, se va căuta o soluţie şi va dura. Deocamdată nu ştiu, poate nu suntem chiar pregătiţi, poate suntem noi învechiţi un pic. Nu ştiu!
Există specific pentru fiecare ţară, cred că, aici, noi, românii, suntem puţin mai conservatori. Politicienii trebuie, în general, să ţină cont de dorinţa oamenilor.
Dacă nu ţinem cont, vedeţi că ieşim din tipar şi imediat ne sancţionează electoratul. Deci, aici trebuie să ţinem cont de ce gândesc oamenii în majoritate şi în general. Nu, nu este teamă electorală. Dacă vom cădea sondaje, vom cădea pentru alte lucruri, dar eu cred că vom urca în sondaje”, a adăugat Virgil Guran.
Senatorul liberal a precizat, însă, că este de acord cu parteneriate civile între persoane de sex diferit.
România, obligată să adopte legislația
Colegiul de judecători ai Marii Camere a CEDO a respins contestaţia făcută de Guvern asupra deciziei pronunţate în luna mai de Curtea Europeană a Drepturilor Omului prin care statul român este obligat să adopte o legislație pentru recunoaşterea cuplurilor de acelaşi sex.
În luna august, statul român a atacat la Camera Superioară decizia CEDO din 23 mai care obligă România să recunoască prin lege şi să protejeze drepturile cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex care vor să devină oficial o familie. Ministerul Afacerilor Externe este instituţia care exercită, în numele Guvernului, prerogativele de agent guvernamental în faţa CEDO.