Medicul Virgil Musta a vorbit despre un nou test pentru depistarea COVID-19. Până acum, erau cunoscute două teste pentru depistarea virusului SARS-CoV 2: PCR-Real Time (cel considerat oficial în România) şi testul rapid pentru anticorpi IgG şi IgM. Cu toate acestea, în urmă cu o lună a intrat şi în România noul test utilizat la nivel global.
Virgil Musta, despre testul care ar putea salva România
„Testul rapid de antigen a intrat şi în România, cam în urmă cu o lună. Este un test care se face pentru a depista persoanele care sunt pozitive la virusul SARS-CoV2. Principalul avantaj este că se face mai repede decât un PCR, dar este şi mai ieftin. Are însă şi dezavantaje. Din punct de vedere al sensibilităţii specificităţii este bună, 95 la sută, şi o sensibilitate, de asemenea de peste 95 la sută, dacă încărcătura virală este mare. În schimb, dacă încărcătura virală este mică, sensibilitatea scade la 70 la sută.
Ceea ce înseamnă că dacă persoana respectivă nu are o încărcătură virală foarte mare, deci nu are nici contagiozitate foarte mare, atunci testul s-ar putea să iasă fals-negativ. Dacă persoana are o încărcătură virală suficient de mare încât şi riscul de contaminare să fie mai mare, atunci testul va ieşi pozitiv. Este o modalitate bună de a tria rapid pacienţii, se foloseşte în unităţile de urgenţă, tocmai ca să existe eficienţă în direcţionarea pacienţilor într-un compartiment sau altul, COVID sau non-COVID“, a declarat Virgil Musta, pentru „Adevărul“.
Ce teste există pentru depistarea noului coronavirus
La această oră, în pandemia de coronavirus, există trei tipuri de teste prin care se detectează virusul SARS-Cov-2. Testul standard, PCR-Real Time, este cel oficial, recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în România fiind singurul cu care se poate pune un diagnostic şi prin care se poate impune legal carantina pentru o persoană.
O altă opţiune pentru identificarea prezenţei virusului SARS-CoV 2 este testul serologic de determinare de imunoglobuline – IgG şi IgM. Este aşa numitul test pentru detectarea de anticorpi din sânge, ceea ce arată că o persoană a trecut deja prin infecţie şi a dezvoltat imunitate.
De o aproximativ o lună, a intrat în România şi cel de-al treilea test cunoscut pentru depistarea coronavirusului SARS-CoV 2: testul rapid antigen. Este testul utilizat de ţările care au decis să testeze în masă populaţia (Luxemburg, Slovacia, Ungaria, Austria, Croaţia, anumite oraşe din China etc.).
Testele antigenice dau rezultate rapide, între 10 şi 15 minute, nu este nevoie să fie trimise la laborator, şi sunt mult mai ieftine. Testele antigenice nu sunt nici ele cele mai precise, cum de altfel niciun test medical nu poate indica un rezultat sută la sută corect. Cu toate astea, rezultatele pot fi elocvente, explică medicul Virgil Musta, şeful secţiei COVID de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Timişoara.