Medicul Virgil Musta apreciază că situația s-ar putea înrăutăți rapid în România, așa cum s-a întâmplat și în alte țări. Medicul spune că țara noastră se află abia la începutul valului cinci și numărul de cazuri este doar în ușoară creștere.

„Ne pregătim pentru al cincilea val. Nu știu dacă am intrat propriu-zis, cred că abia suntem încă la început. Toate țările când intră au un număr mare de creștere, e o fază ascendentă foarte mare. Și la noi a început să crească numărul de cazuri zilnice, dar suntem la început”, explică medicul Virgil Musta pentru fanatik.ro.

Acesta a spus că autoritățile din România trebuiau să se aștepte ca numărul îmbolnăvirilor să crească, în contextul evoluției pandemiei în Europa.

„Era de așteptat, aș zice, noi suntem la o lună, o lună și jumătate în urmă față de creșterea din Europa. La noi au fost mai mulți factori care au favorizat creșterea de acum. Probabil a contribuit și venirea celor din Europa, acolo unde există Omicronul. Faptul că a fost o perioadă fără restricții și, normal, în comunitate oamenii au fost mai apropiați, nu au respectat anumite norme de distanțare, virusul s-a răspândit mai repede, iar asta a contribuit, de asemenea, la creșterea numărului de infectări”, a mai spus Virgil Musta.

Numărul de cazuri va fi uriaș

În privința numărului de cazuri zilnice, medicul estimează, având în vedere situația altor țări precum Franța, Anglia și Germania, că România se va confrunta cu cifre uriașe, pentru că rata de vaccinare este mult mai mică în țara noastră.

„Eu nu sunt epidemiolog, dar este foarte probabil să avem vârfuri de 25.000 de îmbolnăviri zilnice. Iar uitându-mă în Franța, Anglia, Germania, care sunt și țări mai vaccinate decât noi, cu o rată de 70-80%, numărul de cazuri este dublu față de maximul atins în cel de-al patrulea val. Noi am ajuns aproape de 20.000, deci vom depăși sigur 20.000 de cazuri zilnice. Probabil că 25.000 de cazuri este varianta optimistă”, a mai declarat acesta.

Există și motive de optimism

Pe de altă parte, Virgil Musta spune că avem și motive să fim optimiști, având în vedere că studiile arată că varianta Omicron, care va deveni dominantă în România, se pare că are o mortalitate mai mică față de Delta.

„Din cercetările celor din vest se arată că la varianta Omicron cazurile sunt mai puțin severe. Acum, e adevărat, ei au și o rată de vaccinare mai mare. Vom vedea dacă, atunci când va exista o transmitere comunitară și la noi cu Omicron, dacă se va menține această patogenitate mai scăzută. Ar fi foarte bine să fie așa, ar fi salvați mai mulți oameni și ar fi o presiune mai mică pe sistemul medical”, a mai opinat Virgil Musta.

Totuși, în aceste momente, nu este exclus să vedem cazuri de bolnavi contaminați și cu varianta Delta, dar și cu Omicron. „O persoană poate să se îmbolnăvească și de varianta Delta și de varianta Omicron, dar nu este foarte frecvent”, mai punctează medicul.