Medicul Virgil Musta trage semnalul de alarmă. Potrivit acestuia, pacienții infectați cu noul coronavirus COVID-19 ar trebui să se interneze în spital din timp, înainte să dezvolte o formă severă a bolii.
Totodată, medicul a explica și motivul pentru care boala este mai imprevizibilă în momentul de față. Virgil Musta susține că valul al treilea al pandemiei este mult mai periculos din două motive. Unul dintre ele îl reprezintă numărul mare de persoane infectate cu forme severe, iar celălalt în reprezintă faptul că unele persoane se prezintă prea târziu la spital.
„Este un val mai dificil din două motive: un număr foarte mare de persoane sunt infectate, iar statistica arată că din aceștia, un număr de 20% fac forme severe, deci automat și numărul formelor severe este mare.
Noi ne confruntăm cu aceste forme severe care necesită spitalizare, pentru că ele nu pot fi tratate la domiciliu. Ei au nevoie de oxigen sub o anumită presiune, element pe care nu îl pot obține la domiciliu.
Pe de altă parte, oamenii vin târziu la spital. Din păcate, în continuare, oamenii vin târziu la spital, deși am încercat să atragem atenția asupra faptului că depistarea pacientului să fie cât se poate de precoce, iar apoi să fie evaluat. Cine necesită internarea să se interneze din timp, înainte să dezvolte o formă severă a bolii”, a explicat Virgil Musta, la Antena 3.
Virgil Musta, sfat pentru pacineții infectați cu noul coronavirus
Medicul a ținut să le dea și un sfat persoanelor care nu știu în ce fază a bolii se află. Întrebat cum ar trebui să știe un pacient că este cazul să se interneze în spital, medicul Virgil Musta a explicat o procedură aplicată la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.
Astfel, odată ce o persoană este diagnosticată cu noul coronavirus, aceasta poate solicita evaluarea în spital. Pacientul este adus cu ambulanța, i se fac o serie de analize, după care revine la domiciliu. Odată cu venirea rezultatelor, se decide dacă pacientul trebuie internat, sau ținut sub supraveghere de către medicul de familie.
„De exemplu, la Timișoara, o persoană care a fost diagnosticată cu COVID-19 printr-un serviciu medical, poate să solicite evaluarea în spital. Acest departament lucrează în ambulatoriu. Persoana este adusă cu salvarea, i se recoltează analize, face un CT, iar apoi este dusă la domiciliu.
Ulterior, pacientul este informat cu privire la severitatea bolii și de necesitatea internării sau ținerii sub supraveghere de către medicul de familie. (…) Medicii de familie urmăresc pacienții în funcție de monitorizarea realizată la spital. (…) La primele semne de severitate, medicii de familie vor recomanda pacienților să se prezinte la spital pentru a fi internați”, a declarat medicul Virgil Musta.
În ceea ce privește modalitatea prin care valul al treilea ar putea fi ținut sub control, medicul susține că respectarea măsurilor sanitare este cea mai importantă. Totodată, el a mai adăugat că și vaccinarea reprezintă o soluție pentru depășirea acestei crize.
„Cred că cel mai important este să înțelegem că lupta nu se dă în spital! (…) Lupta se dă în comunitate, iar cel mai important la ora actuală este un pact social, respectarea regulilor, vaccinarea sunt singurele soluții pentru a depăși aceste momente dificile”, a explicat medicul.