Virgil Musta vine cu un avertisment dur în plină pandemie! Degeaba se dau măsuri, dacă lumea nu este obligată să le respecte
Medicul Virgil Musta a declarat la Antena 3 că numărul de cazuri a scăpat de sub control, subliniind că zilnic avem din ce în ce mai mulți bolnavi de coronavirus.
Acesta reiterează că vaccinul anti-COVID poate salva oamenii de la forme severe ale bolii, însă spune că este imposibil ca vaccinarea să se facă atât de repede pentru a opri valul patru al pandemiei.
„Avem nevoie de măsuri de restricţionare şi de împiedicare a transmiterii virusului, pentru că este singura metodă eficientă la ora actuală ca să ţinem sub control numărul mare de cazuri. Au scăpat de sub control cazurile. Pe zi ce trece apar tot mai multe. Încă suntem sub faza ascendentă a acestei pandemii şi trebuie stopată contaminarea şi transmiterea virusului.
Vaccinarea este importantă şi esenţială pentru ca la un moment dat, această boală să nu mai dea forme severe şi o mortalitate atât de mare, dar nu se poate face o vaccinare atât de repede ca să stopăm acest val.”, spune Virgil Musta.
Este nevoie de măsuri specifice
Medicul a mai spus că măsura vaccinării are nevoie de alte măsuri de prevenție, precum distanțarea socială, purtarea măștii și igiena.
”De aceea, această măsură de vaccinare trebuie însoţită de măsuri nespecifice de prevenţie şi acestea sunt distanţarea socială, purtarea măştii şi igiena foarte bine a tegumentului.
Modul în care sunt ele aplicate, intensitatea lor, aici sunt specialişti de Sănătate Publică şi ei trebuie să facă aceste recomandări şi vom vedea eficienţa lor, dar şi felul în care oamenii le respectă. Degeaba se dau astfel de măsuri dacă lumea nu este dispusă şi nu doreşte şi nu este cumva obligată să respecte.”, mai spune medicul.
Se lucrează la capacitate maximă
Virgil Musta mai spune că medicii de la secțiile de Terapie Intensivă lucrează la capacitate maximă, subliniind că atunci când se eliberează un pat, imediat este preluat alt pacient.
”Secţia de Terapie Intensivă lucrează la capacitate maximă de peste trei săptămâni, în sensul că dacă se eliberează un loc, imediat este ocupat de o persoană. Atât secţia de Boli Infecţioase, cât şi de Pneumologie, care se ocupă de pacienţii COVID, lucrează la capacitate maximă. În momentul când externăm pacienţi, imediat preluăm din UPU fome severe de boală care aşteaptă să fie internaţi în spital”, a afirmat medicul Virgil Musta la Antena 3.
Bilanț COVID-19, 21 octombrie
Până astăzi, 21 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.519.532 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 6.597 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
1.288.761 de pacienți au fost declarați vindecați.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 16.110 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 228 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
Până astăzi, 43.487 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 20.10.2021 (10:00) – 21.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 448 de decese (215 bărbați și 233 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Bihor, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.
Dintre cele 448 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani, 21 la categoria de vârstă 40-49 ani, 66 la categoria de vârstă 50-59 ani, 104 la categoria de vârstă 60-69 ani, 148 la categoria de vârstă 70-79 ani și 108 la categoria de vârstă peste 80 ani.
412 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 12 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru 24 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
Nu au fost raportate decese anterioare intervalului de referință.
Din totalul de 448 de pacienți decedați, 412 erau nevaccinați și 36 vaccinați. Cei 36 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 23 și 80 de ani. 35 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități.