Regulamentul propus de Comisia Europeană cu privire la corecţia preţului gazelor naturale duce către scumpiri, ci nu la un mecanism de plafonare, a scris pe pagina sa de Facebook ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL). Liberalul a participat, joi, 24 noiembrie, la reuniunea Extraordinară a Consiliului TTE – Energie, care a avut loc la Bruxelles, în contextul dezbaterilor pe tema gestionării efectelor crizei energetice.
Agenda reuniunii a vizat două propuneri legislative importante
Problema securităţii în aprovizionivel europeanare, pregătirea pentru iarnă şi ameliorarea impactului preţurilor crescute la energie şi gaze naturale rămân elemente prioritare pentru liderii UE şi miniştrii Energiei.
Agenda reuniunii a vizat două propuneri legislative publicate recent de Comisia Europeană. Mai precis, este vorba de Regulamentul privind consolidarea solidarităţii pentru o mai bună coordonare a achiziţiilor de gaze prin schimburi transfrontaliere şi, în același timp, Regulamentul privind accelerarea dezvoltării surselor regenerabile prin instituirea unui cadru normativ de emitere a autorizaţiilor, negociate până în prezent la nivel european.
Din perspectiva României este foarte important sprijinul acordat Republicii Moldova în vederea ameliorării crizei energetice
„Am susţinut importanţa activării de urgenţă a platformei europene pentru achiziţia în comun a gazelor naturale, cu participare voluntară din partea companiilor şi asigurarea unei distribuţii echilibrate a volumelor suplimentare de gaze. Cu privire la măsurile de solidaritate între state membre în caz de criză în aprovizionare, am susţinut importanţa protejării industriei naţionale, asigurarea unei compensări echitabile pentru gazele vândute în spirit de solidaritate, precum şi posibilitatea ca statele membre să poată încheia pe bază voluntară acorduri de solidaritate cu statele din Comunitatea Energiei.”, a scris Virgil Popescu.
„Din perspectiva României, este deosebit de important, în acest context, sprijinul care poate fi oferit Republicii Moldova, care se confruntă cu o gravă criză energetică în această perioadă. De asemenea, România este pregătită pentru încheierea de acorduri de solidaritate cu statele vecine, Bulgaria şi Ungaria, conform reglementărilor europene în vigoare.”, a punctat Popescu.
Regulamentul cu privire la accelerarea emiterii autorizaţiilor pentru proiecte în domeniul energiei regenerabile va duce către creşterea contribuţiei acestei surse de energie. Acest lucru va genera impact asupra securităţii în aprovizionare şi scăderea preţului la electricitate pentru populaţie şi industrie.
„În cadrul negocierilor, am apreciat reflectarea în textul regulamentului a importanţei protejării stabilităţii reţelei electrice, a concordanţei cu reglementările existente în materie de protecţia mediului şi a asigurării unor termene procedurale fiabile, elemente susţinute de România în cadrul negocierilor.”, a adăugat ministrul Energiei.