Proiectul ElectricUp va finanța aproape 1.500 de proiecte. Bugetul aprobat este de 476 milioane de lei
Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a scris pe rețeaua de socializare că aproape 1.500 de proiecte au fost acceptat în cadrul primei sesiuni a Proiectului ElectricUp. Virgil Popescu a mai notat că pentru prima sesiune s-a acordat un buget de 476 de milioane de lei.
”ElectricUP! Aproximativ 1.500 de proiecte au fost acceptate în cadrul primei sesiuni a programului de finanţare, în urma finalizării etapei de evaluare şi în limita bugetului aprobat pentru primul ciclu de finanţare în sumă de 476 milioane lei”, a informat ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, pe pagina sa oficială de Facebook.
Care este obiectivul programului
Potrivit Ghidului ElectricUp publicat pe site-ul oficial al Minsiterului Energiei, obiectivul programului îl reprezintă finanţarea intreprinderilor mici și mijlocii și a operatorilor economici din domeniul HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 100 kWp necesară consumului propriu și livrarea surplusului în Sistemul energetic național și a stațiilor de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in, în conformitate cu prevederile legislației naționale și europene în vigoare privind schemele ajutorului de minimis, conform Regulamentului (UE) nr. 1.407/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013 privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis.
Mai mult decât atât, scopul programului îl reprezintă creşterea gradului de utilizare a surselor regenerabile de energie și a eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu și livrarea surplusului în rețeaua națională de energie electrică, precum și
stimularea utilizării autovehiculelor electrice și electrice hibrid plug-in,
dezvoltarea transportului ecologic cu emisii reduse de gaze cu efect de seră prin montarea staţiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in.
Ghidul mai arată că obiectivul programul mai constă și în creşterea capacităţilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp pentru asigurarea consumului propriu și dezvoltarea electro-mobilității reale la nivel național prin creșterea numărului staţiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, subliniind, totodată, că programul nu încurajează livrarea surplusului de energie în rețeaua națională de energie electrică, rezultat din utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice.