România va participa pe 5 mai, la Sofia, la primul grup de lucru regional, parte din Platforma Energetică a Uniunii Europene de achiziţii în comun a gazelor naturale, în cadrul căruia se va discuta despre soluţiile pentru securitatea în aprovizionarea cu energie, a anunţat, luni, ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Ministrul Energiei, discuții la Bruxelles privind securitate energetică
„România va participa la primul grup de lucru regional, ca parte din Platforma Energetică a UE de achiziţii în comun a gazelor naturale, care va avea loc la Sofia, la data de 5 mai, pentru a discuta cu Bulgaria şi partenerii noştri din regiune soluţiile pentru securitatea în aprovizionarea cu energie”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Aflat la Bruxelles, ministrul a avut, în marja reuniunii Consiliului Energie, o întrevedere de lucru cu Ditte Juul Jorgensen, directorul general al DG ENER din cadrul Comisiei Europene, cu care a discutat despre proiecte concrete de infrastructură energetică, perspectivele de operaţionalizare a exploatării gazelor naturale onshore de adâncime precum şi offshore din Marea Neagră care pot aduce beneficii în materie de securitate energetică României şi regiunii.
Anterior, Virgil Popescu a avut o întâlnire de lucru cu Kadri Simson, comisarul european pentru energie. Temele abordate au vizat situaţia securităţii energetice la nivelul UE, diversificarea surselor şi a rutelor de aprovizionare, investiţiile planificate de România în sector, inclusiv din perspectiva valorificării potenţialului rezervelor offshore din Marea Neagră.
„De asemenea, în contextul discuţiilor actuale legate de reducerea dependenţei energetice de Rusia, am discutat despre modalităţile concrete de coordonare a acţiunilor viitoare la nivel european şi, în paralel, de lansare a proiectelor regionale menite să identifice soluţii alternative de aprovizionare cu energie”, a subliniat ministrul Energiei.
Contractul de preluare a perimetrului Neptun Deep va fi semnat săptămâna aceasta
Amintim că, potrivit ministrului Energiei, contractul dintre Romgaz şi Exxon pentru preluarea participaţiei americane în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră va fi semnat săptămâna aceasta.
„Am avut discuţii cu cei de la Romgaz şi de la Petrom şi, odată ce vor intra în acest proiect, noi vom încerca să urgentăm şi să ardem nişte etape, să ajutăm cât se poate cu partea birocratică, cu avizele care nu au fost încă luate, în aşa fel încât să grăbim acest lucru”, a adăugat Popescu.
El a precizat, pentru a elimina orice fel de speculaţii, că perimetrul Neptun Deep nu face parte din zona continentală câştigată de România în procesul de la Haga cu Ucraina.
„Este în apele teritoriale româneşti încă de la început. Acum vedem, mai bine ca oricând, ce înseamnă o umbrelă de securitate a Alianţei Nord-Atlantice”, a susţinut oficialul guvernamental.
Potrivit acestuia, „nimeni nu pune problema securităţii investiţiilor în România”.