Virgil Popescu anunță modificarea legii offshore! De asemenea, acesta precizează că actul normativ ar trebui dezbătut în Parlament, pentru a nu se repeta ceea ce s-a întâmplat la dezbaterile pe acest subiect din anul 2018.
„Exploatarea gazului din Marea Neagră nu poate să înceapă mai devreme de 2024-2025, dacă se va lua decizia de investiţii în cursul acestui an”, a declarat ministrul Energiei la Digi 24.
Virgil Popescu anunță modificarea legii offshore
„Ceea ce doresc operatorii din Marea Neagră – şi noi ne-am pus în programul de guvernare, atât al Partidului Naţional Liberal, cât şi al Alianţei PNL – USR PLUS – UDMR – este modificarea legii offshore în aşa fel încât să stimuleze aceste investiţii şi o vom face. Şi o vom face în cursul acestui an această modificare.
Numai că eu am spus şi am căzut şi în coaliţie de acord, acest lucru va trebui făcut în Parlament, pentru că dorim o coaliţie cât mai largă pe acest aspect, tocmai datorită a ceea ce s-a întâmplat în 2018 când eram în Parlament în Comisia de industrie şi, dacă vă aduceţi aminte ce discuţii au fost şi cum un proiect dat de Guvern în Parlament, pe o majoritate solidă a PSD, de un Guvern PSD, a fost complet măcelărit în Parlament. Noi ne dorim să nu repetăm greşeala celor de la PSD”, a transmis Virgil Popescu.
Ministrul Energiei a subliniat că doreşte ca proiectul „să treacă repede în Parlament”, iar după promulgarea legii să înceapă activitatea în vederea exploatării resurselor în Marea Neagră.
Când va fi luată decizia finală de investiții în proiectul de gaze din Marea Neagră?
Potrivit lui Johann Pleininger, directorul de upstream de la grupul OMV, a precizat că o decizie finală de investiții cu privire la proiectul de gaze Neptun va fi luată în primul trimestru din 2022.
Grupul austriac OMV, prin subsidiara OMV Petrom, şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze.
Spre comparaţie, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Zăcământul a fost descoperit în 2012, însă dezvoltarea sa a fost amânată de mai multe ori, după ce România a implementat modificări legislative considerate nefavorabile de către dezvoltatori.
„Decizia finală de investiţii va fi luată în primul trimestru din 2022. Aceasta înseamnă că Legea offshore va trebui adoptată de Guvernul român în prima jumătate a lui 2021”, a spus Johann Pleininger, la o conferinţă de presă prilejuită de publicarea rezultatelor pe anul 2021.
Sursă foto: INQUAM Photos, Alexandra Pandrea