Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat miercuri că Guvernul poate denunţa unilateral acordurile petroliere, din motive de siguranţă naţională. Parlamentul a aprobat astăzi o ordonanţă de urgenţă în acest sens, conform unui anunț postat de membrul Executivului pe Facebook.

Anunțul făcut de Virgil Popescu

„Le mulţumesc colegilor deputaţi pentru că au adoptat cu unanimitate de voturi, 311 pentru, proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.27/2020 pentru modificarea şi completarea Legii petrolului nr.238/2004. De ce este important? Prin aceste modificări am întărit siguranţa naţională”, a transmis ministrul Virgil Popescu.

Mai mult, acesta a arătat că, astfel, România a transpus în legislaţia naţională prevederile Directivei nr. 94/22/CE, de la art. 2, alin. (2) „statele membre pot refuza, din motive de siguranţă naţională, să permită accesul la exercitarea acestor activităţi oricărei entităţi care este efectiv controlată de ţări terţe sau de resortisanţi ai ţărilor terţe”.

De asemenea, „în cazul acordurilor petroliere în vigoare, la propunerea autorităţii competente, din motive de siguranţă naţională, prin hotărâre a Guvernului se poate aproba denunţarea unilaterală a acordului petrolier”, a mai completat Popescu.

Prețul petrolului a crescut la început de an

Prețurile petrolului au urcat la nivelul de dinainte de pandemie, lucru care a alimentat speranțele legate de o revenire economică mondială. Prețul petrolului este văzut adesea ca un barometru pentru activitatea economică.

Astfel, preţurile petrolului au urcat, în februarie, la cele mai ridicate niveluri atinse după ianuarie 2020, iar ţiţeiul Brent a depăşit 60 de dolari pe baril, susţinute de reducerea livrărilor de către marii producători şi de aşteptările pentru noi măsuri de stimulare economică în Statele Unite, care ar putea susţine cererea, transmite Reuters. Cotaţia petrolului Brent a urcat cu 1,6%, la 60,30 dolari pe baril, în timp ce preţul petrolului american WTI a avansat cu 1,8%, la 57,85 dolari pe baril.

”Depăşirea nivelului de 60 de dolari arată că piaţa îşi revine în sfârşit, după luptă lungă, şi respiră corect. Dă o senzaţie de normalitate”, a declarat vicepreşedintele pentru pieţele petrolului al firmei Rystad Energy, Paola Rodriguez Masiu.