România şi Statele Unite ale Americii au un parteneriat strategic atunci când vine vorba despre energia nucleară civilă, însă ministrul Energiei a explicat de ce anumite proiecte din acest domeniu se realizează împreună cu alte ţări, precum Japonia.
Detalii legate de domeniul energiei nucleare din România, venite direct de la ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Duminică seară, oficialul din Guvern a explicat că există un parteneriat strategic cu SUA, care este în continuare respectat, însă întregul program nuclear civil al României este într-un consorţiu de ţări precum Canada, Franţa, Italia sau Coreea de Sud.
Virgil Popescu: Sunt companii din statele respective care vin şi cu finanţări în spate, pentru a participa la construcţia acestor reactoare
Cât despre proiectul avut cu americanii, pentru reactoarele de mici dimensiuni, la acest moment vorbim despre faza de design, termenul fiind anul 2028, iar pentru cele două reactoare de la Cernavodă termenul este 2030 şi 2031.
Virgil Popescu a explicat că retehnologizarea unităţii 1 de la Cernavodă va fi realizată în parteneriat cu Coreea de Sud şi cu Canada.
„Poate mulţi s-au întrebat nu le mai facem cu americanii le facem cu japonezii, avem un parteneriat strategic cu SUA, ne ţinem de el, dar întregul program nuclear civil al României este într-un consorţiu de ţări, de firme, de parteneri euroatlantici, şi aici vorbim de SUA, de Canada, care deţine tehnologia de la unităţile 3 şi 4, vorbim de Franţa, Italia, vorbim de Japonia, în acest moment, Coreea de Sud.
Cei din Coreea de Sud, împreună cu canadienii probabil, vor participa pentru retehnologizarea unităţii 1 de la Cernavodă.
Vorbim, practic de companii din statele respective care vin şi cu finanţări în spate, pentru a participa la construcţia acestor reactoare, iar obligaţia pe care statul român şi-a luat-o, a aprobat un proiect de lege de acordare de garanţii guvernamentale, l-a trimis în Parlament, de 7 sau 8 miliarde de euro, este în proiectul aprobat.
S-a aprobat în Parlament, în această săptămână, a plecat la promulgare, statul român şi-a îndeplinit obigaţiile pe care le avea pentru programul său nuclear”, a declarat Virgil Popescu, invitat la Prima News.
Anunţuri, în cascadă, în perioada următoare: Se lucrează la acest modul de finanţare
Ministrul Energiei a mai precizat că, în lunile ce vor urma, vor exista o serie de anunţuri, în cascadă, privind finanţarea proiectelor nucleare din România.
„Se lucrează la acest modul de finanţare. În acest an, următoarea este faza doi de la Cernavodă.
Cernavodă a început cu faza unu, evaluare a clădirilor existente de la unitatea 3 şi unitatea 4, pentru a vedea dacă ele pot susţine în continuare şi au trecut cu succes”, a mai precizat Virgil Popescu.