Complexul Energetic Oltenia nu va trebui să restituie suma de 1,6 miliarde de lei statului român, a anunțat ministrul Virgil Popescu, precizând că acești bani au fost acordați din greșeala Ministerului de Finanțe.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL), a declarat că cele 1,6 miliarde de lei acordați Complexului Energetic Oltenia sunt considerate ajutor din partea statului român, iar banii nu trebuie returnați în acest moment. Popescu a evidențiat că totul a pornit de la o greșeală din partea Ministerului de Finanțe.
Ministerul Energiei va acorda Complexului Energetic Oltenia o sumă de 848,6 milioane euro
„Ordonanța „trenulet” e la noi la avizare. Este o greșeală la Ministerul de Finanțe. Complexu Energetic Oltenia nu trebuie să returneze 1,6 miliarde de lei. Este un ajutor de returnare. Acel ajutor a fost cheltuit fix așa cum este. Nu putem lăsa pe umerii Complexului Energetic Oltenia aceasta sumă. Nu se poate să mergem să luam banii inapoi de la Complex după nici un an.”, a spus Virgil Popescu.
Ministerul Energiei va acorda Complexului Energetic Oltenia granturi ce va reprezenta contravaloarea în lei a sumei de 848,6 milioane euro, ca parte a ajutorului de restructurare sub formă de grant autorizat în valoare de 1.090 milioane euro, acordați implementării Planului de restructurare, până în anul 2025, în scopul finanțării cheltuielilor cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră în perioada 2021-2025, dintre care o sumă de 1.180.446 mii lei a fost acordată în anul 2021 pentru achiziția de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, aferente anului 2020.
România a prezentat Comisiei un Plan de restructurare
Ajutorul de stat sub formă de granturi pentru finanțarea achiziției de certificate de emisii de gaze cu efect de seră se va acorda anual, din cadrul bugetului de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Energiei. În același timp, s-a aprobat participarea statului prin Ministerul Energiei la majorarea capitalului social al Societății Complexul Energetic Oltenia prin aport în numerar, cu suma reprezentand echivalentul în lei a 180 milioane euro.
În data de 24 iunie 2021, România a prezentat Comisiei un Plan de restructurare revizuit, pentru perioada 2021-2026, care se bazează pe planul de decarbonizare, pentru asigurarea unei tranziții sustenabile către o producție de energie electrică cu emisii reduse de carbon prin înlocuirea producției de energie electrică pe bază de lignit cu energie electrică produsă din gaze naturale și din surse regenerabile.