Ministrul Energiei, Virgil Popescu a făcut mai multe declarații miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor. Una dintre ele a vizat importanța legii offshore pentru România.
Potrivit ministrului, atunci când va fi aprobată, legea offshore va asigura securitatea energetică a României. Menționăm faptul că precizările ministrului au fost făcute în contextul în care Camera Deputaţilor a început dezbaterile la proiectul legii offshore.
Virgil Popescu a mai adăugat că adoptarea proiectului va permite exploatarea gazelor din Marea Neagră, lucru de care România are o reală nevoie la momentul actual.
„Proiectul aduce, practic, exploatarea gazelor din Marea Neagră. România, în urma adoptării acestui proiect de lege, poate începe exploatarea gazelor din Marea Neagră. Au fost blocate până acum. Ieri, în Comisia de industrii şi servicii reunită cu Comisia de buget-finanţe s-a dat un raport pozitiv şi mulţumesc tuturor colegilor de la PNL, PSD, UDMR, minorităţi, USR, care au votat acest proiect de lege. Proiectul de lege aduce practic stabilitate, predictibilitate, un sistem fiscal prietenos”, a explicat ministrul, la dezbaterea proiectului legii offshore.
Lega offshore asigură securitate energetică a României
Pe lângă gaze, ministrul susține că noua lege va da și o certitudine investitorilor că modelul fiscal, dar și redevenţele pe care le vor plăti vor rămâne aceleaşi pe toată perioada acordurilor petroliere.
Totodată, el a explicat că legea offshore asigură o securitate energetică României, în condițiile în care Guvernul țării poate să intervină oricând și să redirecţioneze gazele către piaţa românească în cazul unei crize.
„Proiectul asigură securitatea energetică a României prin faptul că statul, Guvernul poate oricând să intervină şi să redirecţioneze gazele către piaţa românească în caz de criză energetică, iar în cazul contractelor bilaterale care se vor încheia Agenţia Naţională a Rezervelor Statului are drept de preempţiune.
Asigurăm astfel ca gazul românesc să fie cu prioritate dat către români şi, în urma producţiei din perimetrul Neptun Deep, practic vom avea producţie excedentară. România va deveni un furnizor de securitate regională, un jucător pe piaţa gazelor naturale. Vom deveni independenţi energetic”, a subliniat Virgil Popescu.
Virgil Popescu, despre atitudinea AUR față de legea offshore
În momentul de față, potrivit ministrului, un singur partid nu a votat în comisii proiectul de lege. Este vorba despre AUR. În acest sens, Virgil Popescu se întreabă dacă nu cumva membrii AUR își doresc ca România să rămână în continuare dependentă de gazul rusesc.
„Nu pot să nu remarc faptul că ieri, în Comisia de industrii şi servicii, un singur partid a votat împotrivă şi un sigur partid a pus un amendament prin care, practic, poate că a trecut neobservat, voia să crească fiscalitatea acestui proiect de lege, vrea să crească fiscalitatea exploatărilor din Marea Neagră, mai mult decât există în legea actuală.
Oare ce să însemne asta? Asta să însemne că doriţi în continuare să nu se poată exploata gazele din Marea Neagră, doriţi în continuare, domnilor, să rămânem dependenţi de gazul rusesc, să ascultaţi în continuare de Kremlin şi de ordinele lui Putin?”, a adăugat Popescu.