Virgil Popescu susține că o mare prioritate pentru România o reprezintă realizarea de noi capacități de producere a energiei. Într-o postare pe pagina personală de Facebook, ministrul anunță că a ținut un discurs în Azerbaidjan, la deschiderea ”Baku Energy Forum”, unde a vorbit despre sectorul energetic al României.
Potrivit acestuia, deși există o dificultate și o constrângere, având în vedere contextul actual, ținta finală a României este transformarea provocărilor în oportunități.
Ministrul precizează că România trebuie să își dezvolte noi capacităţi de producere a energiei bazate pe tehnologii cu emisii scăzute de carbon folosind gazele naturale, energia nucleară şi sursele regenerabile
România trebuie să dezvolte noi capacități de producere a energiei
„Cu ocazia deschiderii „Baku Energy Forum” am susţinut un discurs în cadrul sesiunii ministeriale, unde explorăm dinamica sectorului energetic în contextul actual. Am transmis că în ciuda dificultăţilor şi constrângerilor recente, ţinta României este să transformăm provocările în oportunităţi şi să ne concentrăm pe dezvoltarea de noi capacităţi de producere a energiei bazate pe tehnologii cu emisii scăzute de carbon folosind gazele naturale, energia nucleară şi sursele regenerabile”, a scris ministrul, joi, pe Facebook.
În același timp, Virgil Popescu adaugă că o altă prioritate pentru România este și accelerarea procesului de implementare a soluţiilor inovatoare avansate, modernizând în acelaşi timp şi infrastructura energetică.
Virgil Popescu, despre combaterea efectelor crizei energetice
Ministrul susține că a vorbit cu omologii săi din Azerbaidjan, Slovacia, Republica Moldova, dar și Kazakhstan despre toate aceste aspecte, toți fiind de acord cu o cooperare în acest sens, astfel încât resursele și rutele de transport să fie diversificate.
„I-am avut ca parteneri de dialog pe ministrul azer al Energiei, Parviz Shahbazov, viceprim – ministru şi ministrul sârb al Energiei şi Minelor, Zorana Mihajlovic, viceprim – ministru şi ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, ministrul Energiei din Kazakhstan, Bolat Akchulakov, şi alţi decidenţi din domeniu.
Am căzut cu toţii de acord că este nevoie de cooperare pentru a reuşi să diversificăm sursele şi rutele de transport pentru a combate efectele crizei energetice şi cele generate de războiul Rusiei în Ucraina”, a mai adăugat ministrul Energiei.