Ministrul Energiei, Virgil Popescu, vine cu vești bune pentru români. Într-un interviu acordat la Digi24, acesta a vorbit despre prețurile petrolului.
Potrivit ministrului, în ultimele săptămâni, prețurile au fost constante și s-a remarcat o scădere a cererii. Virgil Popescu susține că se ferește să facă predicții, însă până acum este clar că au fost înregistrate scăderi ale prețurilor la carburanți.
El a adăugat că pe termen scurt nu vor fi problemele cu prețurile în acest sens, având în vedere estimările făcute și de specialiști. Astfel, sunt șanse mari ca românii să nu mai plătească prețuri exorbitante la pompă.
”Acolo mă feresc să fac o predicţie. Am observat în ultimele săptămâni o constantă a preţului petrolului, în jur de 100 de dolari. Şi dacă a fost o oarecare creştere, a urmat imediat o descreştere inclusiv a cotaţiilor motorinei pe care o importăm, cotaţiilor internaţionale ale ale motorinei.
Virgil Popescu, despre cererea de petrol
Deci nu aş face o predicţie. Dar pe termen scurt nu cred că vom avea probleme cu preţul carburanţilor. De altfel, dacă ne uităm pe analize financiare se estimează o scădere a consumului de petrol, o scădere a cererii. Asta înseamnă că şi preţul e clar, nu va mai creşte şi va urma un un trend descendent”, a spus ministrul, la Digi24.
Virgil Popescu a adus în discuție și prețul gazului, care a explodat, însă nici de această dată el nu crede că vor exista probleme în România.
„Dar mă feresc să fac aceste aceste predicţii, pentru că totuşi suntem cu război la frontieră. Oricând se poate întâmpla. Preţul gazului a explodat şi asta numai în manipularea de piaţă de cantitate. Pentru momentul când reduci cantitatea şi anunţi că tu reduci cantitatea spunând că sunt nu ştiu ce motive tehnice, dai un semnal în piaţă că n-ar mai fi gaz”, a mai declarat Popescu.
Ministrul a fost întrebat dacă scăderea consumului de petrol ar duce la o presiune la prețul carburanților. În acest sens, Virgil Popescu susține că există o posibilitate, atât în cazul combustibililor, cât și în cazul energiei electrice, sau a gazelor.
Pe de altă parte, el a adăugat că este nevoie de un echilibru, astfel încât românii să plătească un preț bun și să fie protejați.
Virgil Popescu, despre scăderea prețurilor la carburanți
„Sigur că da, va fi o presiune. Repet, mă feresc să fac predicţii, pentru că dacă aş spune acuma într-o formă sau în alta, ar putea fi luată ca şi când asta se va întâmpla. Ori suntem într-o piaţă extraordinar de volatilă la carburant, la energie electrică, la gaze naturale, încât e foarte complicat să spui şi trebuie să ajustăm mecanismele din mers în aşa fel încât să existe aceste acest echilibru, un echilibru, ca românii să plătească cel mai bun preţ care poate fi în piaţă şi să fie protejaţi şi celălalt echilibru, ca bugetul să poată să îşi permită să plătească aceste diferenţe de preţ”, a adăugat Popescu.
Ministrul Energiei adaugă că jumătate din cantitatea de motorină este importantă, iar aici se încadrează inclusiv România, atât cât este permis.
„Jumătate din cantitatea de motorină se importă. Luăm şi din Rusia, atâta timp cât ne este permis. Atât Rompetrol cât şi Petrom, cât şi SOCAR, iau de pe toate pieţele cât este permis, că nu va mai fi permis, se vor orienta”, a mai precizat Virgil Popescu.