Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a realizat recent o vizită de lucru în Washington pentru a discuta despre dezvoltarea programului nuclear civil al României. La discuții a participat și ambasadorul țării noastre în SUA, Andrei Muraru.
Virgil Popescu a avut un dialog la Washington despre dezvoltarea programului nuclear civil al României
Așadar, Virgil Popescu transmite că a avut luni, 25 iulie, un dialog foarte bun la Washington cu cei de la SNC-Lavalin, Fluor Corporation și Sargent & Lundy, care sunt parte a proiectului pentru construirea unităților 3 și 4 de la Cernavodă.
„Am discutat cu cei de la SNC-Lavalin, Fluor Corporation și cu cei de la Sargent & Lundy. Totodată, am avut un schimb de idei și cu reprezentanții NuScale care construiesc reactorul modular de mici dimensiuni, de la Doicești. Alături de partenerii americani, canadieni și francezi modernizăm și dezvoltăm energia nucleară din România”, a transmis Virgil Popescu.
Trebuie menționat că ministrul a participat la discuții alături de ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, de consilierul la cancelaria prim-ministrului, George Agafițeo, CEO-ul SNN, Cosmin Ghiță și alți oficiali ai companiei Nuclearelectrica.
SUA vor aloca 14 milioane de dolari pentru programul de reactoare modulare mici în România
Ministrul a amintit anterior de un anunț al lui Joe Biden, potrivit căruia SUA vor aloca 14 milioane de dolari pentru programul de reactoare modulare mici în România.
Conform explicației oferite de Virgil Popescu, investiția face parte din prima parte a grantului pe care americanii îl pun la dispoziție pentru faza de proiectare și design.
„Investiţia de 14 milioane dolari face parte din prima parte a grantului pe care americanii îl pun la dispoziţie pentru faza de proiectare şi design. E suma anunţată de către preşedintele Biden. Venim şi noi cu 9 milioane a anunţat premierul. Industria vine cu încă 5 milioane şi acest pachet de aproape 30 milioane vorbim pentru finanţarea proiectului de design.
Merg în Statele Unite nu numai pentru reactoarele modulare, merg inclusiv pentru reactoarele 3 şi 4 pentru că dorim să dublăm această capacitate de producţie nucleară de la 1.400 la 4.000 de megawati.
Practic dorim să mai construim două reactoare nucleare şi merg în Statele Unite tocmai pentru a discuta acest lucru şi a finaliza procedurile de finanţare pentru reactoarele modulare şi, de ce nu, pentru importul de gaz, pentru hidrocarburi din SUA. Voi avea această deplasare săptămâna viitoare foarte importantă pentru România şi independenţa energetică a României”, a declarat Virgil Popescu la Antena 3.