Ministrul Energiei Virgil Popescu a scris luni pe pagina sa de Facebook că a avut o întâlnire cu Ambasadorul Danemarcei în România, Uffe A. Balslev. Discuțiile s-au axat pe colaborarea dintre România și Danemarca „din perspectiva investiţiilor pe termen lung şi pe contribuţia companiilor daneze la dezvoltarea pieţei de energie din România”.

„Astăzi am avut o întâlnire de lucru cu E. S. Uffe A. Balslev, Ambasador al Regatului Danemarcei în România. Discuţiile s-au axat pe colaborarea dintre cele două state în domeniul energiei din perspectiva investiţiilor pe termen lung şi pe contribuţia companiilor daneze la dezvoltarea pieţei de energie din România, dat fiind potenţialul de producţie a energiei din surse regenerabile. Excelenţa Sa s-a arătat interesat de creşterea nivelului de investiţii, punctând multiplele oportunităţi din sectorul românesc”, a scris, luni, pe Facebook, Ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Discuțiile au vizat schimbul de bune practici în domeniul energiei: a fost abordat subiectul eolian offshore

Potrivit lui Virgil Popescu, în cadrul întâlnirii a fost exprimat interesul pentru un posibil schimb de expertiză în ceea ce priveşte domeniul politicilor naţionale din sectorul energetic, în special pentru eolian offshore.

„Mi-am exprimat încrederea că Regatul Danemarcei va participa la proiecte de investiţii energetice prin intermediul companiilor sale”, a declarat Ministrul Energiei.

În România există un interes tot mai mare pentru producţia de hidrogen din surse regenerabile

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, schema de ajutoare a României în valoare de 149 de milioane euro! Valoarea maximă a ajutorului de stat stabilită, care se va acorda în baza Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru climă, protecţia mediului şi energie pentru 2022 este de 50 milioane euro pe întreprindere, pe proiect de investiţii”, a anunțat Virgil Popescu luna trecută.

„Această schemă în valoare de 149 de milioane euro permite României să îşi consolideze capacităţile de producţie de hidrogen din surse regenerabile, limitând în acelaşi timp posibile denaturări ale concurenţei. Măsura adoptată va contribui la realizarea Strategiei UE pentru hidrogen şi a ambiţiilor Pactului verde european.

Mai mult decât atât, măsura va ajuta România să înlocuiască gazele naturale, cărbunele şi petrolul din industriile greu de decarbonizat şi din transporturi şi să îşi reducă dependenţa de combustibilii fosili importaţi, în conformitate cu planul REPowerEU”, a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene, Margrethe Vestager.