Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost întrebat luni în Parlament de ce unii români primesc facturi la energie de 7.000 sau chiar și 8.000 de lei, având în vedere că înainte plăteau doar câteva sute de lei.
În acest sens, ministrul susține că a văzut și el facturile și consideră că ori acestea sunt eronate, ori „cineva trebuie să pună regulă în piață”. Virgil Popescu a explicat că ANRE este cea care verifică piața, motiv pentru care a făcut un apel la Autoritate, astfel încât aceasta să supravegheze și totodată să controleze piața.
Virgil Popescu face apel la ANRE să controleze piața
„Am văzut şi eu acele facturi şi cred că ori sunt greşite, ori cineva ar trebui să pună regulă în piaţă. ANRE este cel care verifică piaţa. Eu nu am văzut decât câteva cazuri prezentate în presă, dar fac încă un apel, cum am făcut şi în ianuarie, ANRE să-şi facă treaba să supravegheze piaţa şi să controleze piaţa, iar la persoane fizice, inclusiv Protecţia Consumatorului să intre peste furnizorii respectivi şi să verifice acest lucru”, a afirmat Popescu.
Totodată, el a mai adăugat că urmează o serie de discuții în Parlament cu furnizorii, la comisiile unde se află în dezbatere ordonanţa de urgenţă pe energie.
În ceea ce privește faptul că preţurile se raportează la consumul de anul trecut şi mulţi consumatori s-au plâns că acest lucru nu încurajează reducerea consumului, Virgil Popescu a spus că trebuie găsit în Parlament un mijloc de stimulare.
Mai exact, ministrul susține că ordonanța trebuie să se raporteze la o referință. El a explicat că anul 2021 nu poate fi asemănat cu 2020, moment în care a fost lockdown, sau când consumul a fost mai mic.
Virgil Popescu, despre economisirea energiei
Referitor la economisirea de energie, ministrul susține că fiecare persoană poate să economisească cât poate, adăugând că este nevoie de un mijloc de stimulare.
„Ordonanţa trebuie să se raporteze la o referinţă. (…)2021 nu este tot una cu 2020 când a fost lockdown sau când a fost consumul mai mic. La nivelul Comisiei Europene propunerea este undeva, pentru IMM, la o perioadă de 5 ani de zile. Sigur că putem discuta, putem vedea.
Eu cred că fiecare care vrea să facă economie trebuie să facă. Eu cred ca trebuie găsit în Parlament un mijloc de stimulare. (…) Este un consum care nu a fost limitat de preţ, a fost un consum normal în 2021. Nu un consum mai mic. (…)Dacă în loc de 300KW, consumă 255 KW, plăteşte mai puţin. Este clar că este încurajat, dar trebuie să găsim şi o modalitate de bonificaţie”, a mai adăugat Virgil Popescu.