Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut o întâlnire cu C.S. Eliot Kang – Assistant Secretary – Bureau of International Security and Nonproliferation – Department of State.
Într-o postare pe pagina personală de Facebook, acesta susține că în urma discuțiilor purtate cu mai mulți reprezentanți ai departamentului de stat, s-a stabilit că România are parte de o susținere largă din partea SUA.
Totodată, el a mai subliniat faptul că printre altele, s-a discutat și despre domeniul energiei nucleare, în special despre proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, dar şi pe marginea SMR-urilor. Virgil Popescu mai precizează că la discuții a mai fost prezent și Justin Friedman – Senior Advisor – U.S. Department of State.
România beneficiază de o susținerea largă a SUA
„Ţara noastră are parte de o largă susţinere din partea SUA. Astăzi am avut o serie de întâlniri de lucru cu mai mulţi membri ai Departamentului de Stat. M-am întâlnit cu C.S. Eliot Kang – Assistant Secretary – Bureau of International Security and Nonproliferation – Department of State.
Experienţa lui în domeniul energiei nucleare ne-a oferit baza unui dialog consistent şi aplicat pe proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, dar şi pe marginea SMR-urilor.
La discuţii a participat şi Justin Friedman – Senior Advisor – U.S. Department of State, care a fost prezent în România în luna mai când am anunţat că amplasamentul primului reactor modular mic (SMR), din România, va fi amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti. Am primit asigurări că ţara noastră are tot suportul pentru dezvoltarea programului nuclear civil”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.
Etapa de finanțare a reactoarelor 3 și 4 se dorește a fi finalizată până la sfârșitul anului
Ministrul Energiei a mai adăugat că a mai discutat cu oficialii americani și despre un set de soluții pentru întărirea securității energetice având în vedere contextul geopolitic.
În același timp, Virgil Popescu a mai adăugat că România își dorește să finalizeze până la sfârșitul anului etapa de finanţare a reactoarelor 3 şi 4, iar suportul financiar al partenerilor americani este unul extrem de important.
„Totodată, am vorbit de soluţiile pentru întărirea securităţii energetice şi actualul context geopolitic. Şi nu în ultimul rând, în cadrul dialogului purtat cu Amos Hochstein – presidential Coordinator for Energy Security – am evidenţiat faptul că ne dorim să finalizăm etapa de finanţare a reactoarelor 3 şi 4 până la finalul acestui an, iar suportul financiar al partenerilor americani este unul foarte important.
El ne-a transmis că urmăreşte cu atenţie stadiul proiectului construirii celor două noi reactoare de la Cernavodă şi a primului reactor modular de mici dimensiuni şi SUA vor oferi tot suportul necesar pentru a fi finalizate”, a mai transmis ministrul.