Ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL), anunță, joi, 16 martie, că s-a făcut un nou pas important pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, din perimetrul Neptun Deep, prin semnarea declaraţiei ceremoniale de către Transgaz, OMV-Petrom şi Romgaz privind încheierea contractelor de transport al gazelor naturale.

A fost semnată declarația ceremonială de către Transgaz, OMV-Petrom şi Romgaz

Ministrul a arătat că îi încurajează pe cei de la Romgaz şi OMV Petrom să accelereze procesul pentru a demara cât mai curând lucrările de exploatare, pentru că ne dorim ca gazul românesc să fie folosit în casele românilor şi, totodată, să ne asigure independenţa energetică.

„Un nou pas important pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, din perimetrul Neptun Deep. Astăzi alături de prim – ministrul Nicolae Ciucă am participat la ceremonia de semnare a declaraţiei ceremoniale de către Transgaz, OMV-Petrom şi Romgaz privind încheierea contractelor de transport al gazelor naturale”, scrie ministrul Energiei Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

Contractul a fost încheiat pentru perioada septembrie 2026 – septembrie 2042

De asemenea, ministrul Energiei arată că „prin încheierea acestui contract se rezervă capacitatea tehnică necesară pentru preluarea gazelor în Sistemul Naţional de Transport, fapt care va permite valorificarea pe piaţă a gazelor naturale din zăcămintele din perimetrul Neptun Deep”.

„Contractul a fost încheiat pentru perioada septembrie 2026 – septembrie 2042. Îi încurajez pe cei de la Romgaz şi OMV – Petrom să accelereze procesul pentru a începe cât mai curând lucrările de exploatare. Pentru că ne dorim ca gazul românesc să fie folosit în casele românilor şi, totodată, să ne asigure independenţa energetică”, mai spune Virgil Popescu.

Nicolae Ciucă: Viitorul energetic al României arată din ce în ce mai bine

Cu un mesaj în acest sens a venit și premierul Nicolae Ciucă, care a relatat următoarele: „Am participat, astăzi, la semnarea unui acord între Transgaz, OMV-Petrom și Romgaz pentru construirea unui important gazoduct, estimat la 500 milioane euro. Este vorba despre o conductă de 308 km pe direcția Tuzla-Podișor, care va lega perimetrele de exploatare din largul Mării Negre de nodul tehnologic de la Podișor, județul Giurgiu. Acordul este un element decisiv în realizarea investiției în bogatul perimetru maritim Neptun Deep”, a scris premierul pe pagina sa de Facebook.

„Nodul tehnologic de la Podișor asigură legătura cu două trasee importante de transport a gazului metan: Coridorul Transbalcanic și Coridorul Vertical, din care face parte și conducta BRUA. Prin conectarea zonei de producție a Mării Negre de nodul Podișor, gazul românesc extras de platformele maritime va fi valorificat rapid și eficient pe piața internă, dar și pe piețele internaționale.

Viitorul energetic al României arată din ce în ce mai bine. Avem în plan construirea unităților 3 și 4 de la centrala atomo-electrică de la Cernavodă și retehnologizarea unității 1. De asemenea, creșterea ponderii regenerabilelor în consumul energetic național, programul de susținere a prosumatorilor și măsurile necesare pentru îndeplinirea obiectivelor de decarbonare vor transforma România într-un punct important pe harta europeană a energiei verzi”, a încheiat prim-ministrul.