Trei condiții esențiale pentru ieftinirea energiei

Virgil Popescu subliniază că ieftinirea energiei nu poate avea loc fără:

  • Creșterea semnificativă a producției de energie;
  • Interconectarea solidă între statele membre, în special între Estul și Vestul Europei;
  • Rețele de transport modernizate și consolidate.

„Fără aceste măsuri, nu vom vedea o scădere reală a prețurilor”, a spus europarlamentarul.

Birocrația, principalul obstacol

Pentru a construi noi capacități de producție și a finaliza proiectele începute, Popescu insistă că este nevoie de o reducere drastică a birocrației.

„Este esențial să reducem timpul necesar pentru obținerea avizelor și autorizațiilor. Comisia și Parlamentul European lucrează în acest sens”, a precizat acesta.

România, viitor jucător regional pe piața gazelor

În ceea ce privește securitatea energetică, Popescu a evidențiat avantajele României în comparație cu alte state UE.

„România are resurse importante de gaze naturale. Odată cu exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră, vom deveni exportator net și principalul producător de gaze din Uniunea Europeană”, a declarat el.

Proiecte majore în desfășurare

”Este esenţial să reducem timpul necesar pentru avize şi autorizaţii, iar Comisia şi Parlamentul European lucrează în acest sens. În ceea ce priveşte securitatea energetică, la nivel european, dependenţa de importuri rămâne. UE nu îşi poate asigura singură gazele necesare. A reuşit totuşi rapid să înlocuiască gazul rusesc cu GNL din SUA şi Orientul Mijlociu. Însă, România are resurse suficiente de gaze naturale. Odată cu exploatarea gazelor din Marea Neagră, vom deveni exportator net şi primul producător de gaze naturale din UE — un adevărat jucător regional”, a declarat europarlamentarul român.

România are în derulare proiecte energetice majore:

Centrala de la Iernut (400 MW), cu finalizare estimată în 2025;

Centrala de la Mintia (1700 MW), programată pentru 2026.

Popescu este optimist: „România își va atinge obiectivul de independență energetică până în 2029–2030, datorită noilor capacități de producție, gazelor din Neptun Deep, dar și energiei verzi și nucleare.”

Cine este Virgil Popescu

A fost director în cadrul Petrom SA (sucursala PECO Mehedinți) și cadru didactic (asistent, lector, iar apoi conferențiar) la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Universitatea din Craiova. La ora actuală, se află la al doilea mandat de deputat în Parlamentul României din partea PNL.

De-a lungul timpului, Virgil Popescu a ocupat de mai multe ori funcția de ministru. Mai precis, a fost ministru al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri în guvernele Ludovic Orban I și Ludovic Orban II (noiembrie 2019 – decembrie 2020), iar apoi ministru al Energiei în Guvernul Florin Cîțu (decembrie 2020 – noiembrie 2021) și Guvernul Nicolae Ciucă (noiembrie 2021 – iunie 2023).