Virgil Popescu avertizează că proiectul de extragere a gazelor din Neptun Deep este ținta unui război hibrid

Europarlamentarul PNL Virgil Popescu a declarat, în cadrul unei ședințe a Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, că proiectul de extragere a gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep se confruntă cu atacuri coordonate, caracteristice unui război hibrid.

În discuțiile purtate cu Wopke Hoekstra, comisarul pentru climă, zero emisii nete și creștere curată, Popescu a avertizat că organizații de mediu critică nejustificat Guvernul, ministerele implicate și alte autorități, încercând să întârzie un proiect esențial pentru securitatea energetică.

Un proiect vital pentru România și Europa

„Astăzi, la ședința Comisiei pentru industrie, cercetare și energie, am avut un dialog aplicat cu Wopke Hoekstra, comisar pentru climă, zero emisii nete și creștere curată.
Am adus în atenția comisarului Hoekstra, dar și a colegilor europarlamentari, proiectul de extragere a gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep, care este de importanță strategică din punct de vedere național, dar și european.
Am atras atenția că există elemente care arată că proiectul este ținta unui război hibrid și, din păcate, mai multe organizații de mediu au început să atace Guvernul, ministerele implicate și alte autorități naționale. Am transmis îngrijorarea mea cu privire la interesele ascunse, care se folosesc de aceste instrumente pentru a întârzia lucrările la acest proiect vital, care va asigura aprovizionarea cu gaze nu doar a României, ci și a partenerilor europeni, asigurând securitatea regională.
I-am transmis comisarului Hoekstra să fie deschis și să colaboreze cu autoritățile din România, să susțină proiectul Neptun Deep, pentru a preveni interferențele nedorite.
Ca ministru al Energiei am demarat acest proiect important și vital și voi susține în continuare, din calitatea de europarlamentar, că avem nevoie de gazul care va fi extras pentru a ne asigura independența și securitatea energetică”, a declarat Popescu.

Gazele naturale extrase din Neptun Deep vor acoperi necesarul intern al României și vor contribui semnificativ la aprovizionarea partenerilor europeni. Conform fostului ministru al Energiei, producția este împărțită în mod egal între Romgaz și OMV Petrom, iar legislația actuală garantează controlul statului român asupra exporturilor.

Popescu a subliniat că Romgaz a făcut progrese semnificative în asigurarea livrării directe a gazului românesc către gospodării și întreprinderi mici, evidențiind măsurile concrete, cum ar fi lansarea licitațiilor pentru dezvoltarea unei platforme informatice destinate gestionării contractelor viitoare, ceea ce reflectă angajamentul companiei de a furniza gaze naturale direct românilor.

Atacuri și interese strategice împotriva Neptun Deep

Europarlamentarul a atras atenția asupra unor interese ascunse care, prin folosirea organizațiilor de mediu, încearcă să creeze panică și să blocheze proiectul. Acesta a explicat că este evident că se confruntă cu un război hibrid, subliniind că atacurile nu sunt întâmplătoare și au ca scop întârzierea unui proiect crucial. De asemenea, a menționat că a solicitat comisarului Hoekstra să colaboreze strâns cu autoritățile române pentru a garanta buna desfășurare a lucrărilor.

Neptun Deep, OMV Petrom
SURSA FOTO: Facebook, OMV

Popescu a adăugat că legislația existentă, cum este Legea 256/2018, prevede mecanisme clare care împiedică orice abuzuri legate de vânzarea gazelor naturale. Astfel, gazele extrase vor rămâne la dispoziția României, garantând securitatea energetică pe termen lung.

Apel la responsabilitate și viziune

Virgil Popescu a apelat la unitate și responsabilitate în fața vocilor care susțin scenarii alarmiste, subliniind că nu există riscul ca gazul din Marea Neagră să fie luat de cineva. El a subliniat importanța momentului, afirmând că România trebuie să demonstreze că poate fi un jucător puternic pe piața energetică din regiune și a subliniat necesitatea de a pune capăt lamentărilor pentru a acționa cu hotărâre.

Europarlamentarul a reafirmat că exploatarea gazelor din Neptun Deep va acoperi nu doar necesarul intern de consum, ci va transforma România într-un furnizor esențial de securitate energetică pentru regiune. El a subliniat dorința de a avea o Românie respectată, admirată pentru abilitatea sa de a gestiona resursele energetice.

Popescu a promis că, în calitate de fost ministru al Energiei și actual europarlamentar, va continua să sprijine acest proiect de importanță națională și europeană, fiind convins că finalizarea sa va contribui decisiv la independența și stabilitatea energetică a României.