Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat miercuri, 14 septembrie 2022, că Guvernul de la București susține plafonarea prețului gazului natural și decuplarea prețului gazului natural de prețul energiei electrice.
Guvernul României susține plafonarea prețului gazului natural
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțaț, miercuri după-amiază, că Guvernul de la București susține plafonarea prețului gazului natural și decuplarea prețului gazului natural de prețul energiei electrice, întrucât principala cauză a scumpirii energiei electrice din Europa este prețul mare al gazului natural.
„(…) În baza mandatului pe care l-am primit în ședința de guvern dinaintea Consiliului de Energie, am prezentat punctul de vedere al nostru, al României, cu privire la lucrurile care trebuie făcute în piața de energie electrică, respectiv susținem plafonarea prețului gazului natural, decuplarea prețului gazului natural de prețul energiei electrică pentru că principala cauză a prețurilor mari a energiei electrice din Europa este preț mare al gazului natural, în special al gazului natural de proveniență din Federația Rusă, care, după părerea mea și a colegilor europeni, este clar manipulat în sensul creșterii artificiale a acestora.
De asemenea, măsurile cu privire la taxarea lanțului producător-trader, furnizor care face trading, au fost prezentate în consiliul de de miniștri, de vinerea trecută. Am observat faptul că o mare parte din măsurile pe care noi le-am adoptat în ordonanța de urgență 119 se regăsesc, s-au regăsit și în propunerea comisiei și s-au găsit și în propunerea colegilor din alte state.
De asemenea, o propunere aproape similar cu a noastră, cu privire la introducerea limitării unor limite superioare a tranzacționării preţului energiei electrice pe piețele spot ale tuturor statelor membre, a fost propusă și de către Grecia, cu privire la gazul natural, cu privire la limitarea impactului prețului pe bursa de referință a gazului natural TTF din Olanda”, a explicat Virgil Popescu, în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri.
Comisia Europeană vrea ca statele membre UE să economisească energie electrică
Referitor la propunerea Comisiei Europene de a impune statelor membre UE să economisească energia electrică la orele de vârf, Virgil Popescu a explicat că acestă propunere ar fi obligatorie, pentru a se putea reduce, astfel, consumul de energie electrică din Europa.
„Am încercat să facem, împreună cu colegii greci, un paralelism, să ne susținem reciproc pe acest lucru. Reuniunea s-a finalizat cu concluzii, concluzii ale președinției care a cumulat toate propunerile statelor membre sau au fost trimise Comisiei Europene, urmând ca în perioada următoare, în reuniunile COREPER, unde participă ambasadorii sau adjuncții ambasadorilor reprezentanților statelor membre de la Bruxelles, să se discute un nou text consolidat, astfel încât pe data de 30 septembrie, când va fi cel mai probabil convocată o nouă reuniune extraordinară a consiliilor miniștrilor energiei, să avem un text finalizat pe care putem să ne pronunțăm.
Vom merge cu același mandat în discuții la Bruxelles și credem că împreună, toate statele membre, trebuie să dăm dovadă de solidaritate în privința adoptării măsurilor propuse. Referitor la economisirea energiei electrice, Comisia a venit cu propunerea de a exista, nu voluntar, ci obligatoriu, în perioada orelor de vârf de consum, cu prețuri foarte mari, o posibilitate de reducere a energiei electrice. Din punct de vedere tehnic, se discută cum ar putea fi implementat la nivel de stat membru fiecare lucru. Desigur, la noi în România lucrurile se pot face…
Cred că avem o marjă de manevră mult mai mare decât celelalte state. Cred că în continuare la noi, atât în zona casnică, cât și non-casnică, instituții publice, cred că e loc, de exemplu, de schimbarea corpurilor de iluminat care nu sunt eficiente, cu corpuri eficiente de iluminat, ceea ce e posibil ca în celelalte state membre acest lucru să fie făcut deja”, a completat ministrul Energiei, potrivit RADOR.