România se va securiza din punct de vedere energetic! Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a subliniat că țara noastră a luat anumite măsuri de siguranță, din cauza războiului cauzat de Rusia.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus, luni, că țara noastră a luat măsuri pentru a se securiza energetic, din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina.
România se va securiza din punct de vedere energetic
„În contextul războiului hibrid determinat de Rusia, România a luat măsuri pentru a se securiza energetic, dar a venit și cu soluții de protecție pentru Uniunea Europeană.
În acest sens, am semnat un acord cu Georgia, Ungaria și Azerbaidjan pentru construirea unui cablu submarin de transport de energie din surse regenerabile, care va alimenta UE.
Mai mult, suntem parte din proiectul de extindere către Europa Centrală și de Sud-Est a coridorului sudic de gaze, care pleacă din Azerbaidjan.”, a menționat Virgil Popescu.
România va extrage gaze din Marea Neagră
Mai mult, ministrul Energiei a mai subliniat că prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România are proiecte prin care vrea să crească investițiile în hidrogenul verde.
„Pe lângă cele două măsuri esențiale, România vrea să extragă gazele existente din perimetrele care-i aparțin în Marea Neagră, își dezvoltă capacitatea nucleară civilă prin construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și prin punerea în funcțiune de reactoare mici modulare.
De asemenea, prin PNRR avem proiecte de dezvoltare pentru susținerea investițiilor în hidrogen verde.
Împreună cu vicepremierul și ministrul Tranziției Ecologice din Spania, Teresa Ribera, ministrul Energiei din Olanda, Rob Jetten, CEO Vestas Henrick Andersen, am participat la masa rotundă cu tema securității energetice: Dezbaterea ”Opportunities and challenges for a genuine energy union – the energy pillar of the EU”s open stratgic autonomy”, Spania 2023.”, a mai scris ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook.
România ar putea deveni un hub energetic
Săptămâna trecută, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că România este conectată la toate rutele de transport de gaze naturale, scopul fiind să devenim un hub energetic din acest punct de vedere.
„La sfârşitul lui 2021, s-a realizat prima interconectare a României cu Bulgaria şi cu Ucraina, putând mai departe să aducem gaze prin Turcia. Anul trecut, s-a finalizat în sfârşit interconectorul dintre Grecia şi Bulgaria care a operaţionalizat coridorul vertical, putând aduce gaze prin Azerbaidjan.
Acest interconector a fost foarte important pentru realizarea celei de a doua rute de transport.
Şi Transgaz a realizat conducta Brua, care aduce gaze şi care a fost finalizată în termen şi, cu ajutorul ei, România e conectată în momentul de faţă la aproximativ toate rutele de transport de gaze naturale”, a declarat ministrul Energiei.