Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit miercuri la finalul ședinței de Guvern despre situația importului de petrol rusesc. Acesta susține că România își permite să renunțe la importurile de petrol venite din Rusia, fiind deja purtate discuții cu rafinăriile în acest sens.
Totodată, el a mai precizat că țara noastră este solidară și susține toate sancțiunile pe care UE le-a impus până la momentul actual Rusiei, odată cu declanșarea războiului din Ucraina.
România poate renunța la petrolul rusesc
„Sigur că da. Se discută de foarte mult timp despre acest lucru. Noi am discutat cu rafinăriile despre această posibilitate. Aţi văzut că cei de la OMV Petrom iau în calcul achiziționarea de petrol din alte surse. E vorba de produsele petroliere, benzină şi motorină. România e solidară, e stat membru. Aţi văzut decizia Comisiei Europene. Nu se pune problema să ne ia neperegătiţi”, a declarat Virgil Popescu, întrebat, miercuri la finalul şedinţei de Guvern, dacă îşi permite România să renunţe la petrolul rusesc.
Ministrul a mai fost întrebat și dacă renunțarea la importurile din Rusia ar putea avea un impact negativ asupra prețului gazului pentru români. În acest sens, el a amintit de ordonanța de urgență pe care Executivul a adoptat-o deja, conform căreia prețul rămâne unul fix.
În același timp, el a mai adăugat și că România produce mai mult gaz decât consumă, deci sunt excluse probleme de astfel de tip.
Cum vor fi afectate facturile românilor?
„Preţul gazului pentru români, aţi observat că Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgneţă în urmă cu o lună şi jumătate, preţul este la un preţ fix de 150 lei pe MW. Deci nu vedem să se reflecte în facturile românilor. În acest moment, România produce mai mult gaz decât consumă, deci nu avem nicio ameninţare pe termen scurt. Noi lucrăm la reducerea dependenţei de gazul Rusiei din luna noiembrie a anului trecut. Deci lăsaţi-ne să finalizăm”, a completat Popescu.
În ceea ce privește noul set de sancțiuni impuse Rusiei de către Comisia Europeană, acesta prevede interzicerea importului de petrol rusesc în alte state membre ale UE.
Pe de altă parte, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că interzicerea totală a importurilor de petrol rusesc se va realiza într-un mod organizat, prin eliminarea treptată a livrărilor de petrol brut în termen de şase luni şi produse rafinate până la sfârşitul anului.
În același timp, o altă măsură a noului set de sancțiuni prevede eliminarea Sberbank, dar și a altor două bănci importante din Rusia din sistemul financiar global SWFIT și totodată, interzice difuzarea a trei televiziuni importante rusești în interiorul Uniunii Europene.