România respectă toate regulile legate de protecția mediului pentru proiectul de extragere a gazelor din Marea Neagră
Europarlamentarul PNL Virgil Popescu spune că România respectă toate regulile legate de protecția mediului pentru proiectul de extragere a gazelor din Marea Neagră și că a transmis acest lucru și Comisiei Europene (CE).
El consideră că ar trebui să le cerem organizațiilor de mediu să fie mai puțin stricte deoarece ne aflăm într-o criză energetică și avem un război la graniță. Scopul României este să asigure securitatea și independența energetică.
Potrivit spuselor sale, România nu a avut o strategie energetică până anul trecut din cauză că avizul de mediu a fost contestat în instanță de o organizație ecologistă. El apreciază faptul că ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a continuat și reluat această strategie, care acum a fost aprobată.

„România respectă toate cerinţele de mediu cu privire la proiectul de extracţie a gazelor din Marea Neagră! Am transmis acest mesaj şi Comisiei Europene, pentru că noi ne facem treaba, pentru ţara noastră şi pentru Europa.
Ar trebui să facem împreună un apel la organizaţiile de mediu să nu mai fie aşa de ”talibane”, pentru că suntem într-o criză energetică, cu război la frontieră, şi ne dorim să ne atingem obiectivul pentru asigurarea securităţii şi independenţei energetice.
Nu am avut strategie energetică până anul trecut, pentru că avizul de mediu a fost atacat în instanţă de o organizaţie de mediu. Mă bucur că domnul ministru Burduja a continuat şi a reluat această strategie, care este acum aprobată”, a explicat europarlamentarul PNL.
Trebuie rezolvată problema conectării rețelelor electrice între toate țările din UE
Oficialul român a menționat că, pe lângă creșterea producției de energie, așa cum a subliniat și în Parlamentul European, este important să fie rezolvată problema conectării rețelelor electrice între toate țările din Uniunii Europene (UE).
El a explicat că prețurile la energie sunt mari pentru că nu există o conexiune bună între Austria și Slovacia, iar legătura dintre Ungaria și Austria este aproape inexistentă. Din acest motiv, piața europeană de energie nu va funcționa cum trebuie până când această problemă nu va fi rezolvată.
Totuși, el este mulțumit de faptul că, anul acesta, va fi pusă în funcțiune centrala de la Iernut. Anul viitor, va începe să funcționeze și cea de la Mintia, o investiție de aproape 2 miliarde de dolari, dotată cu cele mai moderne turbine din Europa. În plus, urmează să fie finalizate și centralele de la CEO în următorii 2-3 ani.
El și Sebastian Burduja vor cere CE să prelungească termenele pentru închiderea unor termocentrale pe cărbune, până când vor fi gata cele pe gaz.
„Pe lângă creşterea capacităţilor de producţie de energie, aşa cum a tot spus la Parlamentul European, trebuie să rezolvăm problema interconectivităţii reţelelor de energie electrică la nivelul tuturor statelor UE. Avem preţuri mari, din cauza că nu există conectivitate între Austria şi Slovacia, iar legătura dintre Ungaria şi Austria este aproape inexistentă. Nu vom avea piaţă funcţională de energie la nivel european până nu rezolvăm această problemă.
Mă bucur că anul asta se pune în funcţiune centrala de la Iernut, iar anul viitor va funcţiona şi centrala de la Mintia, care este o investiţie de aproape 2 miliarde de dolari, cu cele mai moderne turbine care se găsesc in Europa. Vor urma şi cele de la CEO, care vor fi puse în funcţiune în următorii 2 – 3 ani. Împreună cu ministrul Burduja voi face demersuri la Comisia Europeană pentru a prelungi termenele de scoatere în funcţiune a unor termocentrale pe cărbune, până le vom finaliza pe cele pa gaz. Suntem pe drumul cel bun!”, a punctat oficialul român.