„România va avea acces la cea mai nouă tehnologie atât din punct de vedere al faptului că este mic și modular, cât și din punctul de vedere al siguranței și securității în exploatare. Acest lucru va fi la Doicești și va avea 464 de megawați”, a declarat Virgil Popescu conform infofinanciar.ro.

Primul reactor modular molecular din lume

Virgil Popescu a vorbit și despre primul reactor nuclear molecular de mici dimensiuni care va fi construit în România în parteneriat cu SUA. Ministrul a spus că „acest reactor de tip NuScale a trecut și ultimul test în fața reglementatorului american. Va fi primul reactor modular mic care va fi autorizat complet inclusiv din punct de vedere al siguranței de exploatare din lume”.

Această nouă tehnologie este una inovatoare, ecologică și va promova măsurile climatice și accesul la energie curată într-o zonă esențială a Europei , dar și în lume.

După discuțiile cu oficialii financiari americani, decizia de finanțare va fi luată în această vară, cu siguranță, având în vedere faptul că anul financiar în Statele Unite ale Americii va începe pe data de 10 septembrie. 

Facturile la energie în iarna următoare

Ministrul a transmis faptul că prețul la facturi la energie va fi același ca anul trecut, de 0,31 de bani. Această declarație este menită să calmeze într-o oarecare măsură populația, având în vedere inflația ridicată, dar și speculațiile care se tot făceau cu privire la acest subiect despre o posibilă majorarea a costului consumului la curent.

Chiar și în aceste condiții, el a sfătuit oamenii să găsească și metode alternative care produc energie, precum panourile fotovoltaice sau pompele de căldură, are vor reduce automat costul facturilor.

Reducerea consumului de energie la instituțiile publice

El a făcut trimitere și la o metodă de reducere a consumului de energie, care a fost deja adoptat în alte state europene. 

„Vizavi de probleme publice, de instituții publice, această problemă a reducerii este în curtea Ministerului Dezvoltării. Noi lucrăm împreuna cu ei pentru utilizarea eficientă a energiei electrice. Pierderile de energie termică sunt mai mari decât cea electrică”, a susținut Popescu.