„Astăzi am semnat Ordinul pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice (baterii) precum şi a Ghidului specific – Condiţii specifice de accesare a finanţării din fonduri PNRR”, a anunţat luni, 28 noiembrie, Virgil Popescu.
Acesta a declarat că proiectele se pot depune până în 28 decembrie, ora 18.00.
Astfel, ofertele se vor depune prin platforma electronică dedicată PNRR şi vor fi finanţate proiecte pentru dezvoltarea de noi capacităţi de stocare a energiei electrice în baterii (instalaţii noi de stocare a energiei electrice acolo unde nu au existat până în prezent).
Pentru ce se va acorda ajutorul?
Activitățile finanțabile eligibile:
- Achiziţionarea de instalaţii/echipamente pentru construirea de capacităţi noi de stocare a energiei electrice în baterii;
- Construcţii care fac obiectul proiectului de stocare a energiei electrice în baterii.
Solicitanţii eligibili sunt: Microîntreprinderile, întreprinderile mici sau mijlocii (inclusiv întreprinderi nou înființate), cât şi întreprinderile mari constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau constituite în conformitate cu legislaţia specifică din statul membru a cărei naţionalitate o deţin, ale căror proiecte au fost selectate drept câştigătoare în baza procedurii de ofertare concurenţială, care au înscrise în actul constitutiv activităţi privind producerea şi comercializarea de energie electrică, corespunzătoare diviziunii 35: „Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat” din clasificarea codurilor CAEN rev. 2.
Potrivit ministrului Energiei, bugetul total aferent prezentei scheme este echivalentul în lei a sumei de 103.480.000 euro, compus din 79.600.000 euro fonduri europene asigurate prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă în cadrul PNRR şi 23.880.000 euro fonduri naţionale prin aplicarea procentului de supracontractare de 30%.
Ajutorul se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi nu poate depăşi:
- 167.000 EUR per MWh de stocare
- 15.000.000 euro pe întreprindere, pe proiect de investiții
Durata de implementare a proiectului nu depășește data de 31 decembrie 2025.
Este anul investițiilor în România
Se pare că 2022 a fost anul investițiilor în România. Recent, Virgil Popescu a spus că țara noastră a gestionat criza energetică prin măsuri de protecție a cetățenilor și a economiei naționale, susținând în același timp și investițiile, deși 2022 a fost un an plin de provocări.
Ministrul Energiei, 2022 a fost anul investițiile, dar rezultatele acestor „investiții masive” vor deveni vizibile în următorii doi/trei ani, asigurându-se astfel independența și securitatea energetică a României.
„Prin ministerul Energiei au intrat cei mai mulți bani europeni atrași până în prezent în acest domeniu – peste 1 miliard de EURO, la care se adaugă cele mai multe ajutoare de stat pentru companii strategice precum CEO, Transelectrica – peste 2 miliarde de EURO. Totodată, am așezat în linie dreaptă proiectul dezvoltării Centralei Nucleare de la Cernavodă alături de parteneri strategici care să ofere siguranță și securitate României”, a declarat acesta.