Virgil Popescu spune că miniștrii Energiei din UE nu au ajuns la un acord cu privire la plafonarea prețului la gaze
Așadar, ministrul de Energie a transmis pe pagina sa de socializare că lucrările s-au finalizat recent, după două zile de discuții și negocieri. Chiar și așa, oficialii europeni nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la valoarea plafonului.
„Am participat la reuniunea extraordinară a Consiliului miniștrilor Energiei, la Bruxelles. După două zile de discuții și negocieri lucrările s-au finalizat aseară târziu, dar nu am ajuns la un acord cu privire la valoarea plafonului și la alte elemente din mecanismul de corecție a prețului gazului natural, la nivelul Uniunii Europene.
Discuțiile vor continua în perioada următoare. România alături de Spania, Italia, Belgia, Grecia, Bulgaria, Slovacia, Polonia, Lituania și Slovenia susținem un plafon rezonabil pe preț care să nu dea un semnal în piață de creștere a prețului, ci din contră să ajute la stabilizarea acestuia la valori rezonabile. Vom negocia și în zilele următoare pentru a putea ajunge la un consens”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.
Țări ca Belgia, Polonia şi Italia susţin că o plafonare este necesară executivul comunitar a propus plafonarea
Amintim că executivul comunitar a propus plafonarea, pentru un an, a preţurilor la gaze atunci când preţurile la hub-ul de gaze TTF ar depăşi nivelul de 275 de euro/Megawatt oră timp de două săptămâni consecutiv şi atunci când preţurile TTF vor fi mai mari cu 58 de euro faţă de preţul mediu mondial la gaze naturale lichefiate timp de 10 zile de tranzacţionare.
Potrivit Reuters, ţări ca Belgia, Polonia şi Italia susţin că o plafonare este necesară pentru ca economiile să nu fie afectate masiv de preţul ridicat al energiei. De cealaltă parte a mesei se află un grup mic de state membre UE, care include Germania, Ţările de Jos şi Austria, care susţin că un plafon de preţ i-ar face pe furnizori să îşi vândă în altă parte gazele şi de asemenea ar elimina stimulentele pentru reducerea consumului de gaze.
12 din cele 27 state membre UE au distribuit un document, consultat de Reuters, în care cer ca plafonarea preţului să fie „semnificativ” mai scăzută decât cel mai recent compromis negociat de ţările blocului comunitar.