Ministrul Energiei a reacționat după ce președintele rus Vladimir Putin a spus că gazul din țara sa va trebui plătit acum doar în ruble. Astfel, Virgil Popescu a subliniat că nu se poate vorbi în România despre plată în ruble a gazelor.
Virgil Popescu dezbate declarația lui Vladimir Putin: Nu se poate vorbi în România despre plată în ruble a gazelor
Potrivit informațiilor transmise de Virgil Popescu, nu se poate vorbi în România despre plată în ruble a gazelor, pe contractele care sunt în vigoare, deoarece statul român nu are un contract direct cu Gazprom.
„Statul român nu are un contract cu Gazprom, companiile private din România nu au contracte cu Gazprom, există intermediari ai Gazprom care vând gaze în România, la preţ legat de hub-urile de la Viena sau Amsterdam, în euro, iar aceste contracte se discută şi se negociază la nivelul companiilor, nu la nivelul statului român, iar o modificare unilaterală nu poate fi făcută într-un anumit contract. Nu cred că se poate vorbi în România despre plată în ruble a gazelor, pe contractele care sunt în vigoare”, a declarat ministrul Energiei.
De asemenea, acesta a fost întrebat dacă statul român va fi afectat de deciziile luate de autoritățile ruse. Astfel, ministrul a subliniat faptul că România nu are contract direct cu Gazprom iar acest risc „nu există”.
Noi măsuri de protejare a populației față de creșterea prețurilor la energie și gaze
La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a spus că autoritățile vor consolida măsurile luate pentru sprijinirea populației și protecția cetățenilor față de creșterea prețurilor la energie și gaze. Astfel, Guvernul va aproba vineri, 25 martie, un acord care va permite companiilor Nuclearelectrica și Romgaz să investească 50% din dividende.
Amintim că statul lua 90% din dividende până în momentul de față iar cele două companii derulează proiecte majore de investiții. De exemplu, Romgaz este implicat în proiectul gazelor din Marea Neagră și cumpară participația Exxon, în timp ce Nuclearelectrica vrea să retehnologizeze Unitatea 1 de la Cernavodă și să înceapă lucrările la unitățile 3 și 4.
„Vom aproba o Hotărâre de Guvern prin care venim să consolidăm măsurile luate pentru sprijinirea populației și protecția cetățenilor față de creșterea prețurilor la energie și gaze în sensul în care pentru companiile Nuclearelectrica și Romgaz vom stabili ca 50% din dividende să revină statului, iar cealaltă jumătate să poată fi folosită pentru investiții, atât în ceea ce înseamnă dezvoltarea capabilităților de extracție offshore precum și asigurarea dezvoltării reactoarelor 3 și 4 la Centrala Nucleară de la Cernavodă”, a declarat Nicolae Ciucă înainte de ședința de Guvern.