Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că SUA vor acorda României un grant de 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici ceea ce va avansa proiectul primei centrale nucleare SMR din România.

SUA vor acorda României un grant de 14 milioane de dolari

„Am participat la ceremonia de semnare a contractului prin care Agenția SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) acordă un grant de 14 milioane de dolari către RoPower Nuclear SA (RoPower), compania de proiect pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici recent înființată de Nuclearelectrica si E-Infra. Grantul va fi folosit pentru studiul preliminar de inginerie și proiectare (FEED) pentru a avansa dezvoltarea primei centrale nucleare SMR din România”, a declarat Virgil Popescu.

Totodată, ministrul Energiei a ținut să precizeze că studiul preliminar va include elemente cheie de dezvoltare a proiectului, dar și un plan de configurare a amplasamentului.

„Studiul FEED continua studiul USTDA recent finalizat în valoare de 1,2 milioane de dolari, care a identificat amplasamente adecvate, opțiuni tehnologice și o foaie de parcurs pentru acordarea de licențe pentru proiectul SMR. O nouă dovadă că România și SUA au un parteneriat strategic solid pentru întărirea securității și independeței energetice.”, a mai spus Virgil Popescu.

Acord important între SUA și România

Amintim că ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a întâlnit joi cu David Turk, secretarul adjunct pentru Energie din SUA.

„Am avut o întâlnire de lucru foarte bună cu David Turk – Secretar adjunct pentru Energie din Statele Unite – pentru a discuta despre stadiul proiectelor prevăzute în Acordul între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România.

Oficialul american a transmis că DOE (Department of Energy) analizează posibilitatea implicării în finanțarea construcției reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, pe lângă suportul financiar pe care îl vom avea și de la EximBank.

De asemenea, am discutat și despre proiectul SMR-urilor, despre situația actuală din regiunea noastră, inclusiv a sistemului energetic din Ucraina și Republica Moldova, state afectate din cauza războiului agresiv al Rusiei.

Am transmis că România susține cele două state și vom continua să o facem și le mulțumim SUA pentru suportul acordat până acum și pe viitor. România și SUA au un parteneriat strategic solid, iar energia reprezintă o componentă importantă în prezent și pe viitor.”, a scris Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.