Virgil Popescu: „Vești bune pentru viitorul Energiei din România”

Sursă: Inquam Photos / George Călin

Virgil Popescu a scris recent pe pagina sa de socializare că România are nevoie să folosească gazul natural drept combustibil de tranziţie. Potrivit ministrului, acest lucru este necesar pentru a putea asigura securitatea energetică.

Vești bune pentru România! Virgil Popescu spune că decizia a fost luată la nivelul Comisiei Europene

Ministrul Energiei a scris că Românie are parte de vești bune, deoarece a fost adoptat proiectul de Act Delegat Complementar, care include în domeniul de aplicare al Taxonomiei UE privind Finanțarea Durabilă, activitățile economice privind energia nucleară și gazul natural.

Cele două surse de energie joacă un rol deosebit de important pentru asigurarea unei tranziții energetice echitabile pentru multe state membre, a explicat Virgil Popescu.

„Vești bune pentru viitorul Energiei din România. Astăzi la nivelul Comisiei Europene a fost adoptat proiectul de Act Delegat Complementar, care include în domeniul de aplicare al Taxonomiei UE privind Finanțarea Durabilă, activitățile economice privind energia nucleară și gazul natural, două surse de energie care joacă un rol deosebit de important pentru asigurarea unei tranziții energetice echitabile pentru multe state membre.

Actul Delegat prevede criterii tehnice pentru evaluarea proiectelor de investiții în domeniul nuclear și al gazelor naturale din perspectiva sustenabilității.

În domeniul nuclear sunt incluse activități care vizează dezvoltarea de tehnologii avansate, construcția și operarea de noi centrale nucleare precum și retehnologizarea unităților existente.

În domeniul gazelor naturale sunt incluse activități care vizează generarea de energie electrică pe bază de gaz natural, cogenerarea de înaltă eficiență și generarea de căldură/răcire într-un sistem centralizat eficient. Pentru unitățile de producție pe bază de gaz natural este prevăzut ca până în anul 2035 să se finalizeze procesul de tranziție care va permite funcționarea doar pe baza de gaze regenerabile sau cu emisii scăzute de carbon”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.

Poziția României cu privire la includerea gazelor naturale și a energiei nucleare în taxonomia UE

De asemenea, acesta a subliniat faptul că a susținut „de nenumărate ori poziția României cu privire la includerea gazelor naturale și a energiei nucleare în taxonomia UE”.

„Rolul energiei nucleare este recunoscut inclusiv după anul 2050, existând anumite limitari pentru obținerea autorizațiilor (2045 pentru centrale nucleare noi și 2040 pentru retehnologizări).

ADC recunoaște dreptul statelor membre ale UE de a-și stabili mixul energetic în funcție de specificitățile naționale și de resursele disponibile. Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv și comisar european pentru Comerț, și Mairéad McGuinness, comisar european pentru servicii financiare, stabilitate financiară și uniunea piețelor de capital, au susținut caracterul important al ADC în mobilizarea investițiilor din sectorul privat pentru susținerea tranziției sustenabile prin utilizarea, inclusiv, a energiei nucleare și a gazului natural. ADC urmează să intre în perioda de scrutin la nivelul Parlamentului și Consiliului European, pentru o perioadă de 4 luni, cu posibilitatea de extindere la 6 luni.

Am susținut de nenumărate ori poziția României cu privire la includerea gazelor naturale și a energiei nucleare în taxonomia UE. Decarbonare fără nuclear nu se poate. Și, totodată România are nevoie să folosească gazul natural drept combustibil de tranziție, pentru a ne putea asigura securitatea energetică. De aceea, este cu atât mai important să adoptăm legea off-shore cât mai curând posibil”, a completat ministrul Energiei.