Ministrul Energiei, aflat într-o vizită de lucru la Centrala de la Iernut, a dat asigurări că investiția, care se ridică la 345 de milioane de lei, va fi finalizată în trimestrul patru din 2024. Noua centrală este importantă pentru securitatea energetică a României și va furniza 430 MW, a precizat Virgil Popescu.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vizitat, joi, Centrala de la Iernut și a transmis că investiția va fi gata în ultima parte a anului 2024.
Virgil Popescu dă asigurări că centrala va fi gata în T4 din 2024
„Astăzi am făcut o vizită de lucru la Centrala de la Iernut alături de CEO Romgaz Răzvan Popescu și președintele ANRE George Niculescu. Centrala de la Iernut va fi finalizată în trimestrul 4 – 2024”, a transmis, joi, ministrul Energiei.
Virgil Popescu a precizat că, la sfârșitul lunii aprilie Romgaz a semnat un nou contract cu spaniolii de la Duro Felguera pentru finalizarea noii centrale termoelectrice cu ciclu combinat cu turbine cu gaze de la Iernut, care este în valoare de 345 de milioane de lei.
Potrivit ministrului, termenul de finalizare este de 16 luni, de la data ordinului de începere a lucrărilor.
„Noua centrală de la Iernut va furniza 430 MW. Este importantă această investiție pentru a asigura securitatea energetică a României”, a mai transmis ministrul.
De menționat că acest contract are prevăzută constituirea unor garanţii în sumă de 17,5 milioane euro. De asemenea, valoarea penalităţilor de întârziere va fi egală cu 0,4% pe săptămâna completă de întârziere raportat la preţul contractului. Suma maximă a penalităţilor de întârziere nu va putea depăşi 10% din preţul contractului la data semnării acestuia.
Centrala de la Iernut cuprinde patru turbine cu gaz
CCGT Iernut beneficiază de o poziţionare strategică, fiind amplasată în centrul sistemului energetic naţional. Prin acest proiect se are în vedere acoperirea consumului naţional de electricitate prin acţionarea pe pieţele de energie electrică angro şi de echilibrare, asigurarea de servicii tehnologice pentru sistemul energetic naţional, eliminarea posibilelor blocaje în reţeaua din nord-vestul României. Capacitatea brută de energie electrică a centralei va fi de 430 MW.
Centrala cuprinde patru turbine cu gaz plus patru cazane recuperatoare pentru producere abur cu trei nivele de presiune şi două turbine cu abur.
Un sfert din totalul cheltuielilor eligibile aferente investiţiei reprezintă o finanţare nerambursabilă din Planul Naţional de Investiţii, conform datelor publicate de Romgaz.