Astfel, Virgil Popescu a explicat și că independența energetică înseamnă asigurarea necesarul de consum din producţia proprie. Mai mult, acesta spune că „vom deveni primul producător de gaze din Europa, exceptând Federaţia Rusă”.
„Odată cu exploatarea gazelor din Marea Neagră, de acolo vor ieşi 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual. În prezent România consumă 12 miliarde de metri cubi. E clar că, odată cu exploatarea gazelor din Marea Neagră vom avea un surplus şi vom fi un jucător pe piaţa regională”, a declarat ministrul Energiei.
De asemenea, acesta a fost întrebat când va începe România exploatarea în Marea Neagră.
„Mai devreme de 2026 nu este posibil. Vom deveni primul producător de gaze din Europa, exceptând Federaţia Rusă”, completând că rezervele ne vor ţine între 15 şi 20 de ani.
Ce spune Virgil Popescu despre prețul de la energie electrică?
Virgil Popescu a vorbit și despre preţul la energie electric, punctând că autoritățile au dat drumul anul acesta unui program prin care cetăţenii şi companiile să îşi monteze panouri solare, pe acoperişuri, pentru ca mare parte din consum să poată fi luată din producţia proprie, şi a fost suplimentat şi pentru anul viitor.
„Este o reformă care trebuie începută. Dacă nu o începem nici nu o terminăm, sau nu ajungem acolo unde vrem să ajungem. Am început-o anul trecut, sunt 2.200 de companii eligibile, am mărit bugetul şi Parlamentul a aprobat această majorare. Anul viitor, aceste companii vor beneficia de sistemul de panouri solare”, a declarat ministrul Energiei.
Virgil Popescu doreşte ca tot mai multe companii să aibă acces la această relativ simplă soluţie, pe care statul o finanţează din fonduri naţionale cât şi din vânzarea certificatelor de CO2, şi a precizat că inclusiv consumatorii casnici pot folosi acest program.
Virgil Popescu, despre încâlzirea cu lemne în România
Anterior, Virgil Popescu a explicat că România nu s-a angajat prin PNRR să interzică încălzirea cu lemne a locuințelor.
„Nu cred că se pune problema interzicerii încălzirii cu lemne în România. Pe măsură ce vom dezvolta distribuția de gaze naturale, și noi ne-am propus acest lucru, sigur că oamenii vor vedea că este mai simplu, mai comod să folosească pentru încălzire gazul decât lemnul de foc. rin PNRR nu s-a interzis folosirea lemnului de foc, ne-am angajat că vom face până în 2023, dacă nu mă înșel, o legislație care să spună cum va evolua încălzirea pe lemne, cu biomasă în România, nu că vom interzice încălzirea cu lemne a populației”, a declarat Virgil Popescu, potrivit euractiv.ro