Povestea lui Virgil Profeanu începe la țară, la Spineni, de unde își aduce aminte cu nostalgie momentele în care mergea cu vaca la păscut. Chiar dacă avea o sarcină a casei sub responsabilitate avea și o pasiune pe care o derula în paralel: cititul. A fost mereu pasionat de carte, iar acest lucru se vede din stilul în care vorbește despre studiu.

A terminat un liceu cu profil real, matematică-fizică, iar după și-a continuat studiile la teologie. „Am învățat muzică în școala generală. Am avut un profesor de muzică foarte bun, era absolvent de seminar”, povestește Virgil Profeanu.

„Nu m-am văzut fiind preot”

Sunt cuvintele antreprenorului pe care le realizase încă de pe vremea băncilor facultății: „Nu era ce doream. Bineînțeles, mi-am pus întrebarea «Și ce o să fiu?».” Atunci, profesorul de cor de la facultate i-a spus că vocile asemănătoare sunt făcute pentru operă: „Practic, m-a programat să devin cântăreț de operă, tenor”. După un an de zile Virgil Profeanu ajunsese dirijorul corului facultății. Ultimul spectacol pe care l-a avut a fost în martie 2019 pentru care a repetat mai bine de șase luni.

Deși terminase facultatea de teologie și era solist de operă, a făcut primul pas în lumea businessului. Virgil Profeanu își deschisese o afacere în domeniul managementului – făcea consultanță pentru proiecte cu fonduri nerambursabile.

„Lumea oamenilor de afaceri este una a competiției”

Antreprenorul este de părere că lumea businessului este definită de către competiția acerbă: „Numai așa se poate dezvolta corect capitalul, prin competiție.” În prezent Virgil Profeanu are peste 140 de angajați, 200 de colaboratori și este de părere că domeniul în care muncește este unul extraordinar, deoarece poate munci alături de artiști: designeri, arhitecți, ingineri.

„Când discutăm despre a proiecta o clădire, lumea are în minte arhitectul. O firmă mică sau un arhitect individual, neavând lângă el în fiecare secundă o echipă complementară, nu face lucrurile deodată. Termină planurile de arhitectură, le dă unui inginer de structură care vine și își face proiectul de structură, dar nu se mai armonizează. După care dă planurile la inginerii de instalații și rămâne un proiect necoordonat, neoptimizat, neconform. Din acest motiv eu cred că firmele de proiectare sau arhitecții independenți trebuie să învețe să colaboreze deodată, în același timp, cu inginerii”, explica Virgil Profeanu.