„Dacă urmărești să echilibrezi angajatul doar prin mărire de salariu, ea trebuie să aibă legătură cu performanța. Mergi la un om, îi evaluezi potențialul, și îi spui «Dacă ne angrenăm împreună într-un proiect în care să îți crești competențele și să își dezvolți abilitățile, să ai o productivitate mai mare, poți atinge un nivel sporit de salarizare». De fapt, asta trebuie să fie abordarea, deoarece poți să mărești salariul, dar întotdeauna există dorința infinită de a câștiga cât mai mult și capacitatea finită a unei companii de a plăti infinit”, explică Virgil Profeanu, VEGO Holdings.
Profeanu a declarat public, în mai multe ocazii, afinitatea sa pentru tradițiile și ccultura solidă românească bazată pe o înțelepciune ancestrală. Astfel, antreprenorul pionier al inteligenței artificiale în domeniul proiectării folosește practic zicerile populare, respectiv „Omul cât trăiește învață”, iar în acest context, un angajat nu ar trebui să fie limitat doar la specializarea sa.
Angajatorul trebuie să fie pregătit în a-și specializa echipa în cât mai multe domenii care au legătură cu activitatea comercială sau cultura organizațională, iar aceasta ar trebui să fie o dorință împărtășită și de angajat. Virgil Profeanu face referire la mentalitatea și stilul de dezvoltare al angajaților găsit în rândul corporațiilor. Marile companii, mai ales din IT, investesc mii de euro anual per angajat în dezvoltarea profesională, dar și personală.
De altfel, viziunea pentru susținerea angajatului în atingerea potențialului complet este parte semnificativă din cultura construită în Vego Holdings. „Angajatul poate să evolueze în a fi un mai bun coechipier, un mai bun mentor. Tu îi propui omului să-și dezvolte laturi care nu sunt strict în legătură cu ceea ce el profesează, dar care de fapt, în ansamblu, conduc către o dezvoltare continuă”, explică antreprenorul.
Virgil Profeanu nu face excepții de la a deschide și acest drum în antreprenoriatul românesc, acela al conectării constante a angajaților cu resursele necesare pentru a putea profesa la cele mai înalte standarde. Iar această filosofie transferată în cultura organizațională a companiei sale este susținută inclusiv prin susținerea personală de cursuri pentru a transfera competențe echipei sale. Metoda este validată la nivel internațional, mai ales în marile corporații, însă este îmbrățișată timid în acesată perioadă în țara noastră. Antreprenorii investesc greu în dezvoltarea angajaților, față de corporațiile consacrate.
„E o decizie pe care am luat-o în legătură cu mine. Să îmi dezvolt compania cât de mult pot să o dezvolt și să creez în ea suficientă substanță, încât ea să continue și după ce eu nu o să mai fiu capabil să fiu prezent”, transmite antreprenorul.
În orașele moderne trebuie să asigure soluții de dezvoltare a spațiilor verzi
În studiou s-a mai discutat despre posibilitățile de dezvoltare ale orașelor moderne pe orizontală sau pe verticală, posibilitatea Bucureștiului de a se dezvolta atât pe verticală, cât și pe verticală, precum și stilul de dezvoltare din Dubai sau Londra.
Însă, indiferent de modalitatea de dezvoltare, spațiul verde este un subiect de o importanță de necontestat pentru noi, întreaga comunitate. Virgil Profeanu a propus o soluție validată deja în străinătate , dând exemplul Barcelonei care are foarte puțină iarbă și foarte mulți copaci. Această soluție permite un aport real la amprenta de carbon. Un copac cu o coroană cu diametrul de 5 metri este echivalentul a 800 mp de gazon. Era modernă oferă soluții și rezultate.
Cei doi au mai discutat și despre industria construcțiilor și proiectare. VEGO Holdings reunește mai multe companii și departamente care dețin capacitatea de a se executa complet un proiect: de la urbanism la arhitectură, structură, instalații, etc. Previziunile lui Profeanu pentru Capitală țin de o dezvoltare continuă pe orizontală: „În acest moment, Bucureștiul are o tendință de dezvoltare pe orizontală, adică în zonele limitrofe. Ce este important de reținut este că atunci când orașul se dezvoltă pe verticală, costurile sunt susținute de toți cetățenii. Atunci când orașul se dezvoltă foarte mult pe orizontală, plătim reparațiile străzilor, iar taxele și impozitele merg în zonele limitrofe”, explică antreprenorul.
Există mai multe opinii ce țin de modul în care ar trebui să se dezvolte Bucureștiul. Unii specialiști consideră că pe verticală, alții pe orizontală, iar unii să nu se mai dezvolte deloc.
„Specialiștii și experții Vego susțin activ prin măsuri sau politici pe care le scriem, în cadrul documentațiilor pe care le elaborăm, dezvoltarea pe verticală a orașului, dezvoltare dublată de soluții concrete de creare a spațiilor verzi, plantarea copacilor și transformarea parcărilor betonate în parcări verzi.”