Virgil Profeanu s-a întors în studioul EVZ Capital, alături de Robert Turcescu, pentru a vorbi despre „nimic”. Da, ați auzit bine, subiectul dezbaterii de astăzi dintre cei doi este „nimicul”.
Antreprenorul Virgil Profeanu s-a întors în studioul EVZ Capital pentru a vorbi, de data asta, despre „nimic”. Dacă în episoadele trecute a vorbit despre management, afaceri, organizare unei companii, pasiuni și hobby-uri, astăzi discuția a evoluat treptat prin nuanțe filosofice, spirituale și regilioase, având ca subiect principal „nimicul”.
„Dacă nu știm ce e nimicul, știm ce e opusul nimicului. Opusul nimicului este ceva. Discutăm despre substanță: nimicul este non-materia, non-existența. Putem să vorbim despre el, filosofic, dar nu putem să punem mâna pe el, că ar fi ceva. Dacă nimicul este ceea ce nu este, în mod absolut, când vorbim despre totul Dumnezeul, El este ceea ce este. Și atunci nimicul este non-Dumnezeu și atunci nu există nimicul, pentru că Dumnezeu este înainte de toate”, este de părere Virgil Profeanu, fondatorul VEGO Holdings, care după liceu și-a continuat studiile la teologie, dar nu a ajuns să fie preot.
Nimicul, totul și Dumnezeu
Discuția i-a purtat pe cei doi către copilărie și către momentele în care încercau să descopere ce înseamnă viața cu adevărat. Virgil Profeanu își aduce aminte de copilăria petrecută la țară, când se întindea pe iarbă, se uita la cer, și contempla asupra vieții.
„Atunci când erai mic, aveai timp mult. Oamenii au o altă legătură atunci când sunt mici cu universul, așa cred eu. Mă întorc acolo, în locul în care obișnuiam să stau, mă întind în iarbă și mă uit la cer. E o energie pe care o simt, a pământului”.
Totodată, cei doi au ajuns de acord cu faptul că de cele mai multe ori, oamenii nu mai au timp să stea pe gânduri, să se relaxeze și să iasă din tiparele monotoniei și stresului de zi cu zi. Totuși, de ce răman uneori oamenii parcă blocați în timp, pierduți în diferite locuri?
„Cred că este mai de grabă o rupere, o detașare, un alt program pe care îl rulezi. Rulezi toată ziua job – job, problemele – probleme, iar această rupere (de realitate n.r.) îți conferă un anumit confort fizic. Evadarea poate să fie într-o cameră în care să fii sau nu singur, te regăsești, începi să meditezi, începi să respiri și te simți mai bine. Trebuie doar să conștientizăm”, spunea Virgil Profeanu. „Toată lumea aleargă spre nemurirarea sufletului său, și credincioșii, necredincioșii sau ateii. E o alergătură permanentă. Nemurirea sufletului o găsești când stai, nu când alergi. Ritmul tehnologiei de astăzi este alert, este inevitabil, suntem adaptați lui.”