Un virus mortal face ravagii în Europa! Unde a fost descoperit?
Recent, un virus mortal a fost descoperit în Franța, fiind șanse să ajungă pe coastele britanice. Este vorba despre febra hemoragică Crimeea-Congo, care face ca ochii bolnavilor să sângereze.
Boala a fost detectată la căpușe în Pyrénées Orientales, la granița de nord-est a Franței cu Spania. Între anii 2016 și 2022, au fost descoperite șapte persoane infectate în Spania. Trei dintre ele au murit.
„Până în prezent, nu au fost detectate cazuri autohtone la oameni în Franța”, au transmis autoritățile franceze.
În general, acest virus se găsește în Africa, Balcani, Orientul Mijlociu și Asia. Pe scurt, în zonele cu climă caldă. Totuși, din cauza schimbărilor climatice, unele persoane cred că s-ar putea extinde și în alte zone.
De exemplu, șeful catedrei de medicină veterinară de la Universitatea Cambridge, James Wood, a anunțat recent că virusul respectiv ar putea ajunge în Marea Britanie „prin intermediul căpușelor, la un moment dat”.
Declarația sa a fost făcută în timpul reuniunii Comisiei pentru Știință, Inovare și Tehnologie din cadrul Parlamentului de la Londra, relatează Daily Star. La polul opus, însă, Isabel Oliver de la Agenția Britanică de Securitate Sanitară, crede că riscul ca așa ceva să se întâmple este, încă, „foarte scăzut”.
Despre febra hemoragică de Crimeea-Congo
Febra hemoragică de Crimeea-Congo se transmite exclusiv prin mușcătura de căpușă. Căpușele din genul Hyalomma sunt singurul rezervor al virusului. O dată infectate, căpușele pot transmite infecția toată viața. Omul reprezintă o gazdă accidentală pentru virus.
Transmiterea la om se realizează ca urmare a înțepăturilor de căpușe infectate sau a contactului cu sângele sau țesuturile animalelor infectate. Infecția se poate transmite și intraspitalicesc prin contact direct cu sângele sau fluidele infectate ale unui bolnav sau cu aparatura medicală contaminată.
Principalele grupe la risc sunt: fermierii, veterinarii și lucrătorii din abatoare în zonele endemice, activitățile precum creșterea animalelor și abatorizarea animalelor, fiind considerate ca având cel mai mare risc.
Personalul medical reprezintă o altă categorie populațională la risc dacă nu se respectă măsurile de protecție. Activitațile recreative în zonele endemice reprezintă un risc pentru expunerea la căpușe.