Un exemplu este cel al virusului denumit haios „ILoveYou”, despre care asociatia Computer Economics a anuntat ca a infestat nu mai putin de 45 de milioane de computere anul trecut, provocind pierderi totale de 10 miliarde de dolari. Virusul a fost creat de un student din Filipine si a fost „lansat” la jumatatea anului trecut. ILoveYou se propaga cu ajutorul programului de e-mail Microsoft Outlook. Cum i Statele Unite, 70% dintre bancile afectate de virusi au asigurare impotriva daunelor cauzate de virusii de computer, acestea au cerut sa fie despagubite i urma pierderilor provocate de virusul filipinezului. Companiile de asigurari au decis ca suma de 10 milioane de dolari cerute de banci este o grosolana exagerare si astfel a cazut totul pe capul investigatorilor de politie, care nu au avut altceva de facut decit sa dea i judecata studentul filipinez.
Istoria virusilor icepe i anul 1982, atunci cind a fost semnalat primul virus pe un computer Apple. Primul virus pentru PC-uri a aparut i 1986, a fost descoperit de studentii de la Universitatea Delaware din SUA, care l-au denumit „Brain”, si se pare ca avea originea i Pakistan. in prezent, conform Symantec Antivirus Research Center, virusii infecteaza mai mult de un milion de computere anual, iar puterea de distrugere a acestora creste de la an la an.
Numai anul trecut virusul unui canadian a scos din functiune itre 45 de minute si trei ore site-uri celebre precum Amazon, Buy, CNN, e-Trade, Yahoo si ZD Net itr-o singura zi. Atacul a avut ca scop iritarea victimelor si crearea de haos. Pierderile nu au fost raportate, isa sunt usor de banuit.
in Rominia, cel mai celebru atac cu un virus s-a consumat pe calculatoarele trustului Media Pro acum doi ani, cind computerele au refuzat sa mai raspunda la comenzi, iar pe monitor era afisat un mesaj de la multi ani. Conform unor surse Media Pro, problema a fost rezolvata itr-o singura zi, iar pierderile au fost minore.
Simptomele i cazul infestarii difera de la caz la caz
Metodele de patrundere a unui virus pe un computer strain difera i functie de alegerea facuta de „creator”. L