Conform specialistilor, nu prea mai exista calculator pe Pamint care sa nu fi avut cel putin o itilnire de gradul trei cu un virus. Indiferent daca acesta are cod distructiv sau pur si simplu afiseaza pe ecran un mesaj haios dupa care dispare i liniste, virusii reprezinta una dintre cele mai mari amenintari pentru companiile ce utilizeaza i mod curent computerele.Singurele arme de lupta impotriva virusilor informatici o reprezinta programele antivirus, isa alegerea unuia dintre aceste soft-uri e
Conform specialistilor, nu prea mai exista calculator pe Pamint care sa nu fi avut cel putin o itilnire de gradul trei cu un virus. Indiferent daca acesta are cod distructiv sau pur si simplu afiseaza pe ecran un mesaj haios dupa care dispare i liniste, virusii reprezinta una dintre cele mai mari amenintari pentru companiile ce utilizeaza i mod curent computerele.
Singurele arme de lupta impotriva virusilor informatici o reprezinta programele antivirus, isa alegerea unuia dintre aceste soft-uri este poate, una dintre cele mai dificile decizii pe care trebuie sa si le asume un utilizator pus i fata unei liste imense de astfel de programe, care mai de care mai „aratos”.
Trebuie stiut ca, pentru a fi protejati, nu este de ajuns descarcarea unui antivirus de pe Internet si pastrarea acestuia pe computer vreme idelungata, traind cu senzatia ca acel program confera o protectie maxima. Variantele mai vechi, neactualizate, nu vor mai recunoaste noii virusi aparuti si care nu sunt inclusi i lista acestora, existind pericolul ca un utilizator sa se trezeasca cu computerul infectat de la un capat la celalalt, iar programul antivirus sa anunte jovial ca acel computer este curat ca lacrima.
Pentru a evita astfel de probleme, majoritatea producatorilor de antivirusi ofera on-line actualizari cu ultimii virusi descoperiti, pentru utilizatorii care le-au cumparat produsele, astfel icit cumparatorii initiali ai produsului sa nu mai fie nevoiti sa cheltuiasca alti bani pentru achizitionarea unui antivirus actualizat. Uneori isa, si pentru aceste actualizari se percep taxe, mai mici, ce-i drept.
Oricum, este de recomandat ca la cumpararea unui soft antivirus utilizatorul sa se uite la modalitatea de actualizare a produsului (updatare) pe care producatorul o ofera. Daca taxele percepute de unii producatori sunt prea mari sau modalitatea de updatare prea complicata, atunci utilizatorul nu va putea actualiza frecvent produsul si, automat, acesta nu va fi ideajuns de protejat i fata virusilor noi, care pot aparea oricind.
Un alt argument ce cintareste decisiv i alegerea unui program antivirus este interfata de utilizare si posibilitatile de scanare ale acestuia. Majoritatea acestor produse sunt usor de instalat, dar destul de putine sunt si usor de folosit pentru un utilizator neinitiat. Mai mult, posibilitatile de scanare sunt tot mai complexe, i functie de pretul produsului.
Din fericire pentru utilizatorii romini, doua companii autohtone s-au impus i ultimii ani pe piata mondiala cu astfel de produse, Softwin cu al sau AVX si GeCAD, cu RAV. Pentru aceia ce doresc un produs de „import”, nume ca Mc Affee, Norton Antivirus, Panda Antivirus sunt, sigur, la fel de familiare.
in cele din urma, itrebarea care se pune este nu numai daca ar trebui cumparat un program antivirus, ci pe care dintre acestea il veti alege. Bineiteles, exista si optiunea de scanare on-line, oferita de majoritatea producatorilor de antivirusi. Astfel, daca un utilizator conectat la Internet „simte” prezenta unui virus pe computer, se conecteaza la unul dintre site-urile producatorilor, unde poate efectua o scanare si, i principiu, poate elimina acel virus din computer prin metoda on-line. insa acesta nu va fi protejat atunci cind un nou virus va aparea, pe una din caile de extindere, pe computerul personal. Cu un antivirus instalat aceasta problema este eliminata, soft-ul avertizind atunci cind utilizatorul icearca copierea pe calculator a unui document infestat.
Pe de alta parte, pentru ca un program antivirus sa fie cit mai eficient, la achizitionarea lui trebuie tinut cont de citi virusi poate detecta si cit de bine poate elimina prezenta acestora.
Un produs demn de luat i seama este Mc Affee Total Virus Defense (Mc Affee, Dr. Solomon), elaborat de Network Associates. Nu mai putin de 50 de milioane de utilizatori i companii folosesc i prezent acest program, pentru protectie i fata virusilor. Noua orientare a tuturor producatorilor urmareste ideea ca virusii se raspindesc mult mai rapid decit iainte pe Internet (mail, etc.), transformind astfel activitatea de protectie itr-un proces mult mai dificil. Conform specialistilor de la Network Associates, 70% dintre infectii se transmit prin mail sau download-uri de pe Internet.
Modulele prezentate de Mc Affe: GroupShield, WebShield, NetShield si Management Edition confera o protectie maxima, blocind toate caile de infestare. Mai exact, produsul este apreciat pentru protectia antivirus pentru desktop, file server, groupware si internet gateway, pentru sistemele pe care ruleaza Windows NT, Win 95-98, OS-2 si DOS. Actualizarea bazei de virusi se face gratis si automat, i functie de configurarea utilizatorului. De asemenea, si suportul tehnic este asigurat gratuit.
Avantajul strategic pentru Dr. Solomon este asa-zisa discheta S.O.S., care asigura utilizatorul ca sistemul este curat iainte de instalarea produsului. Mai mult, Network Associates promite clientilor sai o scanare gratuita a computerului direct de pe site-ul sau (House Call) precum si monitorizare si actualizare de pe un singur calculator automat (Office Scan).
Pretul acestui produs este de aproximativ 12 USD pentru 25 de licente.
Pentru utilizatorii simpli, Computer Associates ofera o solutie pentru acasa, denumita Inoculate IT, reprezentind un antivirus gratuit, ce poate fi descarcat de pe Internet pentru „home users”, incluzind update pe semnaturi si suport tehnic.
Printre variantele rominesti, AVX poate fi una dintre solutiile alese de catre un utilizator romin i stradania sa de a scapa de virusii informatici. Produsul companiei rominesti Softwin a prins i ultima vreme si gustul atestarilor si titlurilor acordate de mai marii i domeniu. Astfel, AVX 2000 Desktop este singurul antivirus rominesc existent la ora actuala i top 10 mondial, rezultatul fiind publicat i clasamentul oficial realizat de Virus Test Center (Universitatea din Hamburg, Germania), i octombrie 2000. in acest clasament sunt cuprinse peste 40 dintre cele mai puternice produse antivirus existente. Contra unei sume de aproximativ 30 USD pentru un pachet ce cuprinde minimum zece licente, AVX promite o protectie continua.
Modulele de protectie sunt: AVX Virus Shield, o tehnologie unica ce creeaza posibilitatea de interceptare nu numai a fisierelor (ca i cazul altor module rezidente i memorie), ci si a accesului la orice surse a sistemului (registrii, socket-uri, apeluri la functiile native ale sistemului etc.); AVX Mail Monitor include un modul dedicat filtrarii transmisiilor de date prin e-mail. Acest modul include o tehnologie de blocare a oricarui mesaj infectat, fara ca modulul rezident AVX Virus Shield sa fie icarcat i memorie; AVX Live permite actualizarea automata a oricarui sistem conectat la Internet i cazul aparitiei unui nou virus si, conform specialistilor de la Softwin, este singurul produs din lume care, i cazul infectarii proprii cu un virus necunoscut, se poate autodezinfecta prin aducerea unei versiuni curate de pe server. in fine, AVX Live rezolva problemele i cazul distrugerii accidentale a integritatii antivirusului, acesta avind capacitatea de a se autorepara automat, prin aducerea numai a fisierelor distruse sau modificate.
in ceea ce priveste capacitatile de scanare, poate cea mai importanta este aceea de a stopa accesul virusilor ce sunt raspinditi pe Internet, dar si posibilitatea de scanare i „timp real”, impiedicind astfel propagarea unui virus la copierea unui document.
La rindul sau, compania GeCAD ofera propriul produs RAV AntiVirus Desktop (version 8.1), antivirus pentru 29 USD. Produsul RAV, primul de acest gen pe piata romineasca, a cochetat la un moment dat cu renumita publicatie Virus Bulletin, cind i 1999 a primit un rating de scanare a virusilor de 100%.
Conform GeCAD, RAV poate scana orice resursa a unui computer pe care utilizatorul a ales sa il instaleze. De asemenea, la fel ca toate celelalte produse, acesta ofera protectie atit la nivelul unui transfer de documente, cit si i fata fisierelor infectate ce provin de pe Internet. Actualizarea listei de virusi se poate realiza on-line, iar compania acorda o atentie deosebita virusilor de tipul worms, trojans, backdoors.r
Toti antivirusii prezentati sunt usor de instalat si folosit, singura grija ramasa i seama utilizatorului fiind actualizarea zilnica a listei cu noii virusi aparuti.t