Virusii noului mileniu au invatat sa navigheze pe Internet

Serviciul de posta electronica, e-mail, a revolutionat lumea comunicatiilor, permitand transmiterea de date si informatii in cel mai scurt timp posibil, fara limite din punctul de vedere al cantitatii, calitatii si distantei. Insa, pe langa toate aceste avantaje notabile, posta electronica s-a dovedit a avea si un mic-mare dezavantaj, fiind un adevarat "calcai al lui Ahile” al unui computer. Hakerii si-au dat seama imediat ca rapiditatea si mai ales larga utilizare a serviciilor e-mail pot repr

Serviciul de posta electronica, e-mail, a revolutionat lumea comunicatiilor, permitand transmiterea de date si informatii in cel mai scurt timp posibil, fara limite din punctul de vedere al cantitatii, calitatii si distantei. Insa, pe langa toate aceste avantaje notabile, posta electronica s-a dovedit a avea si un mic-mare dezavantaj, fiind un adevarat „calcai al lui Ahile” al unui computer. Hakerii si-au dat seama imediat ca rapiditatea si mai ales larga utilizare a serviciilor e-mail pot reprezenta un enorm atu pentru ei. Astfel ca e-mail-urile au devenit mediul propice de transmitere si propagare a unor virusi foarte periculosi. Profitand de bresa astfel creata in sistemele informatice, piratii au infectat lumea computerelor cu virusi din ce in ce mai periculosi.
Ultimul microb al lumii informatice are un nume pe cat de seducator, pe atat de distrugator. Melissa este vrajitoarea cea rea care a devastat zeci de computere din intreaga lume. Conform informatiilor oficiale oferite de New York Times, peste 100.000 de sisteme au fost infectate, in mai putin de doua zile, cu virusi de Office 2000, WM Melissa.
Melissa se transmite
prin scrisori electronice
Un simplu fisier de mail, si computerul tau este deja gripat. Cel mai important amanunt in legatura cu performantele virusului este nemaiintalnita lui viteza de propagare. Companiile specializate in lupta antivirus estimeaza ca zeci de mii de computere personale si de birou sunt infectate zi de zi cu Melissa, ceea ce a facut, ca in intreaga lume, zeci de companii sa-si inchida serverele de curierat electronic. Scopul virusului nu este de a afecta materialul informatic, ci de a bloca retelele si serverele de posta electronica. Odata deschis mail-ul gazda al virusului, destinatarul afla ca documentul primit este doar pentru el personal si nu trebuie sa-l mai arate nimanui: „Iata documentul solicitat, nu il aratati la nimeni”. Noutatea care a creat renumele virusului o constituie faptul ca este primul virus de macro care se autotransmite, el nemaiavand nevoie de interventie umana pentru a se raspandi. O data ce si-a facut cuib in computerul infectat, virusul se va autotrimite la primele 50 de adrese de e-mail pe care le gaseste in agenda.
Se stie ca, in general, autorii virusilor nu-si dezvaluie identitatea si sunt greu de descoperit. Insa datorita imensei publicitati de care a avut parte acest virus, de aceasta data, fortele FBI s-au ambitionat si au reusit sa-l descopere, in doar doua saptamani de la semnalarea virusului, pe 26 martie 1999, pe autor. Arestarea acestuia a fost posibila datorita colaborarii dintre anchetatori si societatea de servicii America on Line. Personajul acuzat este un programator in varsta de 30, ani din New Jersey, David L. Smith, care lucra pentru un partener al gigantului de telecomunicatii ATT. Smith a pus in circulatie virusul de pe serverul unui ISP din New Jersey. Capetele de acuzare impotriva lui Smith au fost: „Impiedicarea comunicarii publice” si „pagube provocate sistemelor informatice”. Insa parintii lui Smith au platit cautiunea de 100.000 dolari, stabilita de autoritati, si acesta a fost repus in libertate. Asta pentru ca, mai tarziu, dand cu tifla justitiei americane care l-a lasat sa plece liber, sa recunoasca paternitatea Melissei. Daca va fi condamnat, el risca sa petreaca 40 de ani dupa gratii si va fi obligat sa plateasca o amenda de 480.000 dolari. De pe urma virusului care poarta numele unei dansatoare din Florida, pe care o cunostea Smith, au avut de suferit companii de renume mondial, precum Microsoft, Intel si Lucent, ba chiar si Departamentul american al Apararii.
Mos Craciun a adus, in anul care abia s-a incheiat, si cadouri mai putin placute pentru unii. Virusul Prilissa, conceput sa se declanseze pe data de 25 decembrie, este fiica vitrega a Melissei lui Smith, dar, ca intr-o poveste urata, acest virus este mult mai periculos. Prilissa infecteaza fisierele MS World 97 si 2000 prin dezactivarea protectiei antivirus. Avand acelasi sistem de raspandire printr-un e-mail, la prima executie a virusului in sistem acesta trimite un e-mail catre primele 50 de adrese cu ajutorul MS Outlook. Dupa ce se infecteaza Normal. DOT-ul, Prilissa infecteaza documentele Word la inchiderea acestora. Infectia nu este vizibila, avand in vedere ca meniul Tools/Macro este dezactivat. Mesajul contine in linia de subiect textul: „Mesaj important de la…”, in care numele expeditorului este cel al utilizatorului. Tonul mesajului este foarte categoric: „Acest document este foarte important si trebuie sa citesti asta!!!”. De asemenea, documentul infectat este autoatasat la e-mail. „Domnia oamenilor a luat sfarsit, traiasca imperiul CyberNET!”, este mesajul autorilor Prilissei pe care, din pacate, l-au receptionat zeci de oameni din intreaga lume in chiar ziua de Craciun, sistemul hard al computerelor lor fiind distrus. Codul de programare al Melissei fiind la indemana oricui pe Internet, companiile implicate in lupta antivirus avertizeaza ca acesta este doar inceputul, si virusul americanului Smith isi va crea o adevarata dinastie.
Epidemie de viermi
in retea
O alta categorie de astfel de microbi informatici care ameninta zi de zi lumea computerelor este cea a asa-numitilor viermi. Cel mai periculos dintre acestia este virusul denumit Worm. Explore ZIP. El utilizeaza Microsoft Outlook, Outlook Express si Exchange pentru a se trimite ca raspuns la un mesaj necitit din Inbox. O data ce a patrus intr-un calculator, daca acesta este legat intr-o retea, virusul se va raspandi la toate celelalte computere si le va distruge.
Autorii acestor virusi nu duc deloc lipsa de imaginatie, ba chiar au simtul umorului. Cand un atasament de e-mail este infectat cu virusul Happy99.exe, viermele afiseaza un foc de artificii nostim intr-o fereastra de Windows, pentru a-si ascunde natura malitioasa. Daca mai exista oameni care se intreaba cum gandesc autorii de virusi, cu siguranta ca sarcasmul denumirii acestui vierme ii va lamuri.
Si arborele viermilor este destul de bogat, din marea familie a acestora meritand sa mai fie amintiti BubbleBoy, NewApt, MyPics.
Desi companiile producatoare de antivirusi se afla intr-o lupta permanenta cu virusii informatici, softurile de devirusare fiind imbunatatite aproape saptamanal, infectarea sistemelor informatice a luat o amploare ingrijoratoare, daune provocate de virusi necunoscuti fiind raportate zi de zi, pretutindeni in lume. Nici chiar Presedintia Romaniei nu a scapat necontaminata, un virus afectand intr-o singura zi mai multe calculatoare ale amintitei institutii si provocand pierderea tuturor datelor din acestea.