Virusologul Johan Neyts trage un semnal de alarmă la nivel european. Potrivit acestuia, toate țările trebuie să fie pregătite pentru a face față și altor noi valuri de pandemii.
Cât timp va dura până când vor fi disponibile noi medicamente eficiente împotriva COVID-19? Din punct de vedere realist, nu în scurt timp, afirmă unul dintre cei mai prestigioși virusologi din Europa, profesorul Johan Neyts de la Universitatea Ku Leuven din Belgia, potrivit Euronews.
„Trebuie să fim umili. Virusul a fost identificat doar de câteva luni. Desigur, nu vom reuși să identificăm în curând medicamente foarte puternice împotriva coronavirusului. Pentru SIDA și pentru virusul hepatitei a fost nevoie de mulți ani înainte ca medicamente foarte puternice să fie disponibile. Este posibil, dar este nevoie de timp.
”Trebuie să fi realiști”
Deci, cele mai bune rezultate pe care le vom obține și pe care le obținem, sunt moleculele capabile să inhibe virusul cu o putere probabil suficientă pentru a face diferența la pacienții foarte bolnavi sau poate chiar la pacienții care se află în prima fază a bolii. Este posibil să putem găsi o moleculă capabilă să blocheze replicarea virusului în plămâni, ajutând pacientul să se vindece rapid. Dar poate că va trebui să combinăm câțiva compuși pentru a obține o putere de acțiune suficientă. Și atunci poate vom fi capabili să ajutăm pacienții… Dar trebuie să fim realiști.
Lumea nu era pregătită pentru o pandemie, așa că nu ne putem aștepta să producem cele mai bune medicamente și compușii cei mai puternici în numai câteva luni. Lecția pentru viitor este că umanitatea trebuie să se pregătească pentru noi pandemii, pentru că vor mai exista”.