Cel mai recent studiu publicat în Canada vine cu concluzii alarmante. Variantele COVID-19 nu doar că se răspândesc mai ușor decât tulpina inițială din Wuhan, ba chiar sunt mult mai periculoase.
Studiul, bazat pe mai bine de 212.000 de cazuri de COVID-19, realizat în Ontario între februarie și sfârșitul lunii iunie, a constatat riscuri mai mari de spitalizări, internări la terapie intensivă și decese provocate de noile „variante de îngrijorare” ale Covid-19, potrivit Nationalpost.
Cei infectați cu variantele Alpha, Beta sau Gamma – variante redenumite așa după literele grecești ale alfabetului – au avut cu aproximativ 50% mai multe șanse să fie spitalizați sau chiar să moară decât cei care au prins tulpina inițială.
În cazul infecțiilor cu varianta Delta, riscul de spitalizare a fost cu 108% mai mare, internarea la terapie intensivă a fost cu 235% mai mare iar decesul cu 133% mai mare. Din totalul cazurilor studiate, doar 2,8% erau Delta, care este acum tulpina dominantă.
Având în vedere numărul relativ mic de infecții cu Delta din acest studiu, „este remarcabil faptul că am detectat un risc clar și semnificativ de rezultate mai puțin frecvente, cum ar fi decesul”, spun autorii.
În tot răul este și o veste bună
Vaccinurile au „atenuat, fără îndoială,” severitatea variantelor, oferind 80-90% protecție împotriva formelor severe, chiar și atunci când vaccinul nu a reușit să împiedice oamenii să se infecteze.
„Canada se luptă cu o pandemie diferită de cea cu care s-a confruntat la începutul anului 2020”, a scris Kirsten Patrick, unul dintre autori.
„Virusul a devenit mai inteligent și mai periculos, ceea ce înseamnă că și noi trebuie să fim mai deștepți”, spune ea.
Abilitatea Deltei de a provoca boli mai severe, precum și datele conform cărora imunitatea indusă de vaccin este în scădere, nu sunt singurii factori care „par să stingă luminița de la capătul tunelului pandemic”, a spus Patrick. Ea a acuzat o „pandemie perversă de dezinformare” care îi face pe oameni să aibă ezitări în privința vaccinului.