O nouă amenințare la adresa omenirii se conturează în privința virușilor antici din permafrostul arctic din Siberia, cunoscuți sub numele de „virușii zombi”. Conform The Guardian, pericolul provine din virușii antici aflați în permafrostul arctic. Ei ar putea fi eliberați într-o zi de încălzirea climei Pământului. Aceștia ar putea declanșa o pandemie majoră, numită „virusul Matusalem” sau „virușii zombi”.
Cercetătorii au izolat deja tulpini ale acestor microbi Matusalem. Ei au ridicat îngrijorări cu privire la potențialul de a provoca o urgență medicală globală, nu prin intermediul unei noi boli, ci a uneia din trecutul îndepărtat.
Rețea de monitorizare pentru virușii zombi
În acest sens, o rețea de monitorizare a Arcticii este planificată pentru a identifica cazurile timpurii ale bolilor cauzate de aceste organisme antice. Urmează să se ofere carantină și tratament medical specializat în încercarea de a limita răspândirea unui focar și de a împiedica persoanele infectate să părăsească regiunea.
Geneticianul Jean-Michel Claverie de la Universitatea Aix-Marseille a dat detalii. El a subliniat că amenințările pandemice au fost în principal analizate în regiunile sudice. Conform acestuia, riscul unui focar din nordul îndepărtat a fost neglijat.
Risc real să se declanșeze un focar de boală
Virologul Marion Koopmans de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam a venit și el cu declarații. Acesta a susținut că există un risc real ca viruși capabili să declanșeze boli, inclusiv forme străvechi de virusuri, să fie eliberați din permafrost.
„Nu știm ce viruși zac acolo în permafrost, dar cred că există un risc real ca unul capabil să declanșeze un focar de boală – să zicem o formă străveche de poliomielita. Trebuie să presupunem că s-ar putea întâmpla așa ceva.”, a spus acesta conform sursei citate.
Viruși vii izolați din Siberia încă pot infecta
Studiile anterioare au demonstrat că viruși vii izolați din Siberia încă pot infecta organisme unicelulare. Acest lucru se poate întâmpla chiar dacă au fost îngropați în permafrost de mii de ani.
Chiar dacă acești viruși nu au reprezentat un risc pentru oameni, sunt anumite temeri. Astfel, există preocuparea că alți viruși înghețați în prezent în permafrost ar putea fi capabili să declanșeze boli la oameni. Vorbim inclusiv de poxvirusuri și herpesvirusuri, care sunt agenți patogeni umani bine cunoscuți.